Barzani açıkladı, '400 IŞİD teröristi öldürüldü'
Mesut Barzani, Şengal'i IŞİD'den kurtarmak için başlattıkları operasyonda önemli başarılar elde ettiklerini belirterek, "IŞİD Şengal'da 3 bin metrekarelik bir alandan geri çekilmek zorunda kaldı. Bu geri çekilme sırasında 400 IŞİD teröristi öldürüldü" dedi.
Şengal’i işgal ederek binlerce Ezidi kadını ve çocuğu kaçıran ve köle olarak satan IŞİD’e karşı peşmerge öncülüğünde başlatılan operasyon devam ediyor. PKK ve YPG’nin de yer aldığı operasyonlar sonucu Şengal’in önemli bir bölümünden çekilmek zorunda kalan IŞİD’in 400 kayıp verdiği ileri sürülüyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yi Selahaddin (Masif) ilçesindeki konutunda kabul etti. Baş başa geçen görüşmenin ardından Barzani ve Mogherini ortak basın toplantısı düzenledi. Barzani konuşmasında peşmergenin Şengal’daki operasyonuna değinerek, “IŞİD Şengal’da büyük bir darbe yiyerek 3 bin metrekarelik bir alandan geri çekilmek zorunda kaldı. Bu geri çekilme sırasında 400 IŞİD teröristi öldürüldü. Nerede olursa olsun IŞİD’e cevap vermeye devam edeceğiz. Bunu vurgulamak istiyorum ki IŞİD’in geleceği yok” dedi.
EZİDİ KADINLARI KAÇIRANLARI AFFETMEYECEĞİZ
Saldırılara destek verenleri, özellikle Ezidi kadınları kaçırıp, tecavüz eden ve satanları asla affetmeyeceklerini vurgulayan Barzani, bu konuda toleranslı olmayacaklarının altını çizerek, “Bizim elimizden kaçamayacaklar. Ancak hiçbir şekilde toplu cezalandırma olmayacağını temin ediyorum. Masum insanlara dokunulmayacaktır. Elbette cezalandırma ve yargılamaların tümü yasal çerçeveler içerisinde sonuçlanacaktır” diye konuştu.
“BAĞIMSIZLIK KÜRTLERİN EN DOĞAL HAKKI”
Barzani, Kürt bölgesinin bağımsızlığına yönelik soruya, “Bağımsızlık meselesi Kürtlerin en doğal hakkıdır. Bu devam eden bir süreçtir. Kürdistan halkı kendi kaderini kendisi tayin edecektir” karşılığını verdi.
Bir gazetecinin, “Türkiye bu savaşta size yeteri kadar yardımcı oldu mu” sorusuna Barzani, “Türkiye’nin bize daha çok yardım edebileceğini düşünmüştük. Saldırıların başladığı ilk günlerde onlar da bize biraz mühimmat sağladı. Ancak Türkiye’nin bize yapmış olduğu en iyi yardım, peşmerge güçlerinin Kobani’ye geçişinde kolaylık sağlamasıydı. Türkiye bir devlettir ve bir siyaseti vardır. Kendilerinin bu şekilde bir yaklaşımı vardır” cevabını verdi.
AB: IŞİD’LE MÜCADELE SADECE KÜRTLERİN SAVAŞI DEĞİL
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de IŞİD ile mücadelenin sadece Kürtlerin değil, tüm dünyanın savaşı olduğunu kaydetti.
Mesut Barzani ile 8-9 Ağustos’ta telefonla görüştüğünü hatırlatan Mogherini, o günler için “çok zor ve çetindi” nitelemesinde bulundu. Bu görüşmeden yaklaşık dört ay sonra peşmergenin IŞİD’e karşı elde ettiği başarının çok önemli olduğuna işaret eden Mogherini şöyle devam etti:
“Peşmergenin Şengal’da IŞİD’i yenilgiye uğratması birincisi çok önemli bir askeri başarıdır. Ezidi halkına umut verdiniz, artık evlerine dönebilecekler. İkincisi psikolojik bir başarıdır. Tüm dünyaya ve ülkelere IŞİD’in kırılabileceğini ispatladınız. Üçüncüsü ise kültürel olarak dünyaya ve özellikle bölge ülkelerine farklı etnik grupların birlikte yaşayabileceğini gösterdiniz. Bana göre üçüncü değerlendirme hepsinden çok daha önemlidir.”
“IŞİD sadece Kürtlerin güvenlik ve istikrarını değil, bizi de tehdit ediyor. Bu savaş sadece sizin değil, hepimizin ortak savaşıdır” diyen Mogherini, “Güvenlik alanlarının yanı sıra insani yardımda da sizlere destek olmaya hazırız. Üzerindeki büyük sığınmacı yükünün farkındayız. AB olarak sizlere gerekli tüm yardımları sağlamak için görüşmeler yapıyoruz. Bölgedeki ülkeler ile oturup, IŞİD’in tüm devletler için tehlike arz ettiğini anlatmaya çalışıyoruz. Bu yüzden hepimizin bu savaşa katılması gerekiyor. Sizler IŞİD’e karşı ilk umutlu adımı attınız ve bundan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu adımınız IŞİD’in kırılmasında atılan ilk adımdır” değerlendirmesinde bulundu.
“TÜM AVRUPA YARDIMA HAZIR”
Mogherini, “Avrupa’daki tüm ülkelerin, Kürt bölgesine askeri ve güvenlik alanında yardım etmeye hazır olduklarını” tekrarlayarak, “Hepimiz el ele verip, birbirimize yardım ederek, bu savaşta IŞİD’le mücadele etmeliyiz” dedi.
Mogherini, Irak temasları kapsamında Pazartesi günü Bağdat’ta Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile, Erbil’de ise IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşmüştü.
Şengal’da büyük operasyon
ŞENGAL’DE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR
Peşmerge güçleri ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteği ile Şengal merkezine doğru ilerleyişini sürdürürken, aylar sonra Şengal Dağları’ndaki IŞİD kuşatmasının delinmesinin ardından sığınmacılara insani yardım ulaştırmaya başladı.
Şengal Dağları’nı ele geçirdikten sonra kasabaya giren peşmerge güçleri kasaba içinde IŞİD ile çatışmaya devam ediyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da hava saldırılarıyla peşmergeye destek veriyor.
ŞENGAL’DE NE OLMUŞTU?
Musul’un Ezidi nüfusuyla bilinen Şengal ilçesi, peşmerge güçlerinin 3 Ağustos’ta çekilmesiyle IŞİD’in eline geçmişti. Bunun üzerine ilçe ve köylerini terk eden 30 bin Ezidi, Şengal Dağı’na sığınmıştı.
Kaçan Ezidilerin 20 bini güvenli kara koridorunun açılmasıyla PYD’nin silahlı kanadı YPG kontrolündeki Suriye sınırı güzergâhından Irak’ın Duhok iline nakledilmişti. Dağda bir hafta aç ve susuz kalan ve saatler süren yolculuğun ardından kurtulan Ezidilerin yaşadıkları, dünyanın dikkatini çekmişti.
Şengal Dağı’nda hala 10 bin Ezidi olduğu tahmin ediliyor.