Tgrt Haber

Batı'da '14 Mayıs' hazırlığı! Olası seçim senaryoları masada

19 Nisan 2023 11:22 - Güncelleme : 19 Nisan 2023 11:49
Batı'da '14 Mayıs' hazırlığı! Olası seçim senaryoları masada

14 Mayıs Seçimleri için sadece Türkiye değil dünya da geri sayımda. Seçime ilişkin hemen her gün eni bir analiz Batı medyasında yer buluyor. Son olarak Avrupa Reform Merkezi seçim analizi yayınlarken "Türkiye kilit rol oynuyor" ifadesi dikkat çekti.

14 Mayıs​'ta düzenlenecek cumhurbaşkanılığı seçimi ve genel seçimsler için geri saym devam ederken Avrupa da Türkiye​'de olan bitenlere dikkat kesilmiş durumda. Özellikle Batı ajansları seçime ilişkin hemen hemen her gün yeni bir değerlendirme paylaşıyor. Son olarak seçimlerle ilgili analiz Avrupa Reform Merkezi araştırmacısı Luigi Scazzieri tarafından kaleme alındı.

"İLİŞKİLER GERGİNLEŞTİ AMA!.."

Türkiye'deki seçimin olası sonuçlarını değerlendiren Scazzieri, "Türkiye, 14 Mayıs'ta seçimlerini gerçekleştiriyor. Seçim​ sonuçları Avrupa Birliği​ (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkiyi de belirleyecek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

Scazzier, "Türkiye ile AB ilişkisi on yılı aşkın bir süredir çalkantılı bir biçimde ilerliyor. Kıbrıs meselesinin çözüme kavuşmasının sekteye uğraması bir dönem ilişkileri gerginleştirdi" ifadelerine yer verdi.

Ancak son gelişmelerin ışığında durumun değiştiğini de ifade eden Scazzier, "Özellikle Rusya-Ukrayna savaşında Türkiye'nin Rusya ile olan dostane ilişkilerine vurgu yaptı.

Batı'da '14 Mayıs' hazırlığı! Olası seçim senaryoları masada

"ERDOĞAN'IN DIŞ POLİTİKASI İDDİALI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iddialı dış politika izlediğine vurgu yapan araştırmacı, "Pek çok sürtüşmeye rağmen, AB ticaret ilişkilerinde Türkiye kilit rol oynamaya devam ediyor. Özellikle iklim, sağlık, göç ve Rusya meselesinde birlikte çalışmaya devam ettiler" dedi.

Başka bir noktaya da parmak basan Scazzier, özellikle göç alanında 2020'den bu yana Türkiye-AB sınırında çok az iş birliği olduğunu ve AB'nin Türkiye'deki mültecileri desteklemek için yalnızca fon sağladığına vurgu yaptı.

"KILIÇDAROĞLU İKNA ETMEDİ"

Diğer yandan seçim analizi yapan tek yer Avrupa Reform Merkezi değil.  Geçtiğimiz günlerde İngiliz gazetesi The Guardian da uzmanlara sormak yerine Türkiye'de halka sorararak bir haber yayımlamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili "Erdoğan bizim için bir baba figürü gibidir. 20 yıldır ülkeyi yönetiyor. Onu liderlikten uzaklaştırmak imkanız ki özellikle bu muhalefet içinde onun yerini doldurabilecek hiç kimse yok" sözlerine yer verdi.
Aynı zamanda gazete, Millet İttifakı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na bazı kesimler tarafından verilen desteklerin olduğunu ifade edilese de Türk seçmenlerin ikna olmadığına dikkat çekti. Konuyla ilgili bir vatandaşın "Erdoğan'ı seviyorum, beki siyasetinden belki de kişiliğinden. O gerçekten deneyimli bir devlet adamı" sözlerine yer verdi.

AK PARTİLİ SEÇMEN: BİZ SEÇİMİMİZDE ÖZGÜRÜZ

Vatandaşların isyan ettiği başka bir nokta ise AK Parti'ye oy verdikleri için dışlanmış hissetmeleri. Yine gazeteye konuşan bir vatandaş muhalefetin kendisi gibi Erdoğan'ı destekleyen seçmenleri yanlış anladığını söyledi. Vatandaş, "Bizden Erdoğan'a ve AK Parti'ye oy verdiğimiz içi koyunmuşuz gibi bahsediyorlar, körü körüne oy veriyormuşuz gibi. Ama durum hiç de öyle değil, biz seçimimizde özgürüz ve oyumuzu ona göre kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...