Tgrt Haber

Batı'ya boyun eğme devri bitiyor! Sömürgeyle mücadelede İbrahim Traore etkisi

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
06 Ağustos 2023 22:08 - Güncelleme : 06 Ağustos 2023 22:13

Afrika'daki ayaklanmalar ABD ve Fransa'nın bölgedeki etkinliğini iyice zayıflattı. Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore, Afrika ülkelerindeki dayanışmayı büyütürken son olarak Fransa’ya uranyum ihracatını yasakladı. Rusya lideri Putin'in Afrika ülkeleriyle ilişkilerini hızlandırması sonrasında ise Afrika bölgesi, Fransa-Rusya çekişmesine sahne oluyor.

Afrika'da son yıllarda kitleselleşen sömürge karşıtı ayaklanmalar, Batı’nın bölgedeki hegemonyasını zora soktu.

2020’de Mali, 2022’de Burkina Faso’da gerçekleşen darbelerin ardından Nijer'de de cuntacıların yönetime el koymasıyla Fransa​ ve ABD​'nin ticari faaliyetleri, büyük ölçüde azaldı.

AFRİKA'DA TRAORE RÜZGARI

Afrika'da sömürge karşıtlığının baş göstermesinde ise Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore öncü bir rol oynuyor.

Burkina Faso’nun eski devlet başkanı Christian Kabore'nin ülkedeki yoksulluğun daha da derinleşmesine sebep olmasıyla toplumsal huzursuzluk iyice artmıştı. Fransa'nın müttefiki olan Kabore, döneminde şiddet olayları iyice patlak verirken Burkina Faso ordusu da ciddi kayıplar vermişti.

Toplumsal huzursuzluğun iyice baş göstermesi sonucunda 2022’nin başında Yarbay Damina, ülke yönetimine el koymuş ve toplumsal huzurun sağlanacağı vaadinde bulunmuştu.

Ancak darbe sonrasında ülkede 9 ay boyunca şiddet eylemlerinin daha da patlaması üzerine ülkenin yüzde 40'ı terör örgütlerinin kontrolüne girmişti.
 
Ülkedeki yönetim krizi üzerine İbrahim Traore, 34 yaşında devlet başkanlığı görevine geldi. Müslüman öğrenciler derneğinin bir üniversitesinde eğitimini tamamlayan Traore, 2010 yılında orduya katılmış, 2020 yılında da yüzbaşı olmuştu. 

İSYANCILARA KARŞI SAVAŞTI

İbrahim Traore, Ocak 2022 Burkina Faso Darbesini destekleyen ve Koruma ve Restorasyon için Yurtsever Hareketi askeri cuntasını iktidara getiren ordu subayları grubunun bir parçasıydı. Burkina Faso'nun kuzeyindeki bir kasaba olan Kaya'da "Kobralar"ın bir parçası olarak hem de bir topçu birliği olarak bir askeri birliğin başı olarak görev yaptı.

Burkina Faso'daki cihatçı ayaklanma sırasında isyancılara karşı cephede savaşan birçok genç subaydan biriydi. Ocak darbesinin birçok destekçisi, cuntanın lideri Paul-Henri Sandaogo Damiba'nın cihatçı isyanı bastırma performansından memnun kalmadı.

FRANSIZ ASKERLERİNİ KOVDU

Fransa büyükelçilerinin görevine son verilmesi ve tüm askeri protokollerin de feshedilmesi üzerine Fransa bölgede kriz yaşamaya başladı.

Son olarak Nijer'deki darbe sonrası Traore de ülkesinin Fransa’ya uranyum ihracatını yasakladı. Yabancı şirketlerin Afrikada'ki doğa talanına karşı da mücadelenin bayraktarlığını üstlenen Traore, son olarak sömürgecilik yaptıkları gerekçesiyle Kanadalı bir maden şirketini ülkesinden kovup şirketin 200 kilo altınına el koydu.

Fransa'nın bölgedeki hegemonyasının krize girmesiyle birlikte Rusya durumu fırsata çevirip Afrika ülkeleriyle ilişkilerini hızlandırdı.

Afrika bölgesi yeni bir Fransa-Rusya çekişmesine sahne oluyor. Ancak mevcut durumda bu oyunun kazananı Afrika’da Emperyalist düzeni bozan Traore ve Putin gibi görünüyor.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...