Bayraktar SİHA rahatsızlığı Rusya'yı harekete geçirdi: Gibka-S envantere girdi
Türkiye'nin Ukrayna'ya sattığı Bayraktar TB2 SİHA'lar Rusya'nın tepkisini çekmişti. Suriye ve Libya sahasında da rüştünü ispat eden SİHA'lar dünya çapında çok sayıda ülkenin ilgisini çekmişti. Ukrayna'ya satışına karşı çıktığı İHA ve SİHA'lara karşı önlemler arayan Rusya yeni bir savunma aracını envanterine kattı. Çok kısa menzilli mobil hava savunma sistemi Gibka-S 2022 yılında Rusya ordusunda ilk kez kullanılacak.
Bayraktar İHA ve SİHA'lar Suriye, Libya ve Karabağ'da başarılarıyla yerli ve yabancı askeri otoriterilerin dikkatlerini üzerine çekti. Bayraktar TB2 SİHA, şu ana kadar Katar, Ukrayna, Polonya, Türkmenistan ve Azerbaycan’a ihraç edildi. Öte yandan; Arnavutluk, Letonya, Fas, Etiyopya ve Macaristan’ın da Bayraktar TB2 ile yakından ilgileniyor. Irak ise Bayraktar TB2 tedariki konusunda Türkiye ile anlaşmaya vardığını açıklamıştı. Ukrayna'nın çatışmaların sürdüğü Doğu Ukrayna'da Rus destekli militanlara karşı TB2'ler ile operasyon düzenlemesi ve silahlı militanlara ağır zayiat verdirmesi Rusya'nın tepkisini çekmişti. Rusya, Türkiye'nin Ukrayna'ya SİHA ihracını durdurması yönünde açıklamalarda bulunmuştu.
SİHA SAVUNMASI İÇİN HAREKETE GEÇTİLER
SİHA satışı engellemek isteyen Rusya sahada da çözüm arayışlarına girdi. Rusya ordusu özellikle insansız hava araçlarına karşı etkili olduğu belirtilen Gibka-S sistemleriyle takviye edilecek. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından ordu envanterine eklenen, Gibka-S'ler alçak ve son derece alçak irtifalarda seyreden İHA'lara, uçaklara, helikopterlere kruz füzelerine ve yüksek hassasiyetli silah sistemlerine karşı koyma kabiliyetine sahip.
KREMLİN'DEN TÜRKİYE'YE SİHA TEPKİSİ
Ukrayna Türkiye'den satın aldığı silahlı insansız hava araçlarını, ülkenin doğusundaki Donbass'ta bağımsızlık isteyen güçlere karşı kullanmıştı. Donbass'ta silahlı militanlara karşı ağır kayıplara verdirilmesinin ardından Rusya'dan tepki çeken açıklamalar gelmişti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Türkiye'nin Ukrayna'ya insansız hava araçları satma kararı konusundaki endişelerinin gerçeğe dönüşmekte olduğunu ve Türk İHA'larının Ukrayna'nın doğusundaki durumu istikrarsızlaştırma riski taşıdığını” söylemişti.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise SİHA kullanımının 'savunma amaçlı olduğu ve anlaşmaları ihlal etmediğini' dile getirmişti.