Tgrt Haber

Belçika haftada 4 günlük mesai sistemine geçiyor: Maaşlar aynı kalacak

Editör: Melis Önderoğlu / Kaynak: BBC Türkçe
11 Kasım 2022 17:34 - Güncelleme : 11 Kasım 2022 17:39
Belçika haftada 4 günlük mesai sistemine geçiyor: Maaşlar aynı kalacak

Belçika, haftada 5 gün yerine 4 günlük çalışma sistemine geçiyor. 20 Kasım'da başlayacak yeni düzenlemede maaşlar da aynı kalacak.

Belçika​'da yeni bir mesai düzenlemesi devreye giriyor. Haftada 5 gün yerine 4 gün mesai yapmaya yönelik hazırlanan çalışma 20 Kasım'da tamamen uygulamaya geçecek. Yeni düzenleme ile çalışanların saat sayısı, maaşı ve sosyal hakları da aynı kalacak.

''DAHA İYİ BİR İŞ-YAŞAM DENGESİ''

Hükümetin Haziran ayında kabul ettiği yeni iş gücü anlaşması, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Daha iyi bir iş - yaşam dengesi sağlamayı amaçlayan düzenleme, 20 Kasım’dan itibaren özel sektör çalışanlarına 5 yerine 4 gün mesai hakkı tanıyor.

Kamu sektöründeki daha farklı çalışma  koşulları nedeniyle uygulama daha çok özel sektör mensuplarını kapsıyor. Belçikalı kamu yayıncısı VRT’ye göre, bilişim sektöründen, metal ve gıda sektörüne kadar hemen hemen her kesimden çalışan bu mevzuat kapsamında yer alıyor.

BAŞVURU YAPACAKLAR

Haftada 5 yetine 4 gün mesai talebi çalışanların isteğine bağlı olacak. İşveren bu konuda herhangi bir zorlamada bulunmayacak. Çalışanlar, 4 günlük mesai talebi için yazılı olarak başvuru yapacak.

Talebi yerine getirmeyi reddeden işveren, bu reddini yazılı olarak gerekçelendirerek, 1 ay içinde çalışanı bilgilendirecek.

Kaynak: BBC Türkçe

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...