Haftada 4 gün iş 3 gün tatil! Çalışma hayatında yeni döneme ilk Belçika adım attı
Belçika’da binlerce çalışanı ilgilendiren sürpriz bir karara imza atıldı. İsteyen çalışanların haftada dört gün çalışmasına olanak tanıyan reform paketi onaylandı. Alınan kararla, çalışanların mesai saatleri dışında e-posta ve mesajları da görmezden gelebilecekleri belirtildi.
Avrupa ülkesi Belçika’da çalışanları rahatlatacak önemli bir adım atılıyor. Koalisyon hükümetinin, koronavirüs sebebiyle çalışma yasalarında değişiklik yapılmasını öngören ve haftalık çalışma süresinin 4 güne indirilmesini de içeren reform paketi konusunda anlaştığı belirtildi.
Belçika’da hükümet, iş alanında esneklik getirmeyi amaçlayan anlaşmanın kabul edilmesi sonrası çalışanların dört gün çalışabileceğini duyurdu.
Ülkedeki yedi partili koalisyon hükümetinin anlaşmaya varmasının ardından konuşan Başbakan Alexander De Croo, corona virüs pandemisinin insanları daha esnek çalışmaya, özel ve çalışma hayatlarını birleştirmeye zorladığını söylerken, “Bu durum yeni çalışma yöntemlerine yol açtı" dedi.
Alınan kararla birlikte çalışanların mesai saatleri dışında e-posta ve mesajları da görmezden gelebileceklerine karar verildiği belirtildi.
İŞ-ÖZEL HAYATA ÖNEM
Hükümet kanadından yapılan açıklamada, isteyen işçilerin, aynı ücrete haftada bir gün daha az çalışmak üzere, sendikaların kabul etmesi halinde günde en fazla 8 saat yerine 10 saate kadar çalışabilecekleri aktarıldı. Kararla birlikte, Belçikalıların bir hafta boyunca daha fazla ve bir sonraki haftadan daha az çalışmayı seçebilecekleri vurgulanırken, bunun da örneğin ortak ebeveynlik gibi durumlarda, insanların iş-özel hayatlarını daha iyi yönetmelerine olanak tanıyacağı vurgulandı.
İNGİLTERE DE DÖRT GÜN PLANINI AÇIKLAMIŞTI
Kısa süre önce İngiltere de, dört günlük çalışma haftası deneme planlarını açıklamıştı. Teknoloji şirketi Panasonic yakın zamanda çalışanlar için isteğe bağlı dört günlük bir çalışma haftası başlatmıştı.
İzlanda'da da 2015'ten 2019'a kadar süren araştırmada, çalışanların dört gün çalıştıklarında beş güne kıyasla daha mutlu, daha sağlıklı ve daha üretken olduklarını gösteren bir deneme gerçekleştirmişti.