Tgrt Haber

Belçika'yı kana bulayan saldırgan öldürüldü! Kimliği belli olan teröristin amacı belli oldu

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: İHA / AA/ Reuters
17 Ekim 2023 10:07 - Güncelleme : 17 Ekim 2023 11:47

Belçika medyasında yer alan habere göre, Brüksel'de iki kişinin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren saldırgan bir kafede vurularak etkisiz hale getirildi. Kimliği tespit edilen teröristin, saldırıyı gerçekleştirme amacı da ortaya çıktı.

UEFA 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) Elemeleri'nde Belçika​ ile İsveç​ arasındaki karşılaşma öncesi Brüksel​'de silahlı terör saldırı düzenleyerek 2 kişi öldüren DEAŞ​ üyesi Abdesalem Lassoued yakalandı.

Belçika basınında çıkan haberlere göre, dün akşam Brüksel'in merkezinde iki İsveç vatandaşını vurarak öldüren, bir kişiyi de yaralayan şüpheli saldırgan, Brüksel'in Schaerbeek semtindeki bir kafede vuruldu.

İÇİŞLERİ BAKANI DUYURDU

İçişleri Bakanı Annelies Verlinden'in ulusal radyo kanallarından Radyo 1'de yaptığı açıklamaya göre, zanlı, sabah saatlerinde vurularak yakalandı ve ağır yaralı olarak hastanede tutuluyor.

Basında yer alan bilgilere göre; Abdesalem Lassoued adlı zanlı, Verboekhoven Meydanı civarında bir kafede görüldü ve kullandığı silahla yakalandı. Saldırıdan sonra ilan edilen en yüksek seviyeli kod uyarınca tüm güvenlik güçlerinin teyakkuz hali sürerken, İsveçli diplomatlar başta olmak üzere potansiyel tehdit altındaki kişilere yönelik gözetim artırıldı.

ABD'DEKİ KATLİAMIN İNTİKAMINI ALMAK İSTEMİŞ

Saldırı sırasında bağıran zanlının, ABD’de önceki gün Müslüman olduğu için öldürülen 6 yaşındaki Wadea Al-Fayoume’nin intikamını almak istediğini söylediği belirtildi.

45 yaşındaki Lassoued’in Schaarbeek’te yaşadığı ve aslen Tunuslu olduğu belirtildi. 2019’da iltica talebinde bulunan Lassoued’in bu talebinin reddedildiği belirtilirken, Belçikalı istihbarat yetkilileri tarafından hazırlanan rapordaki "Kendisi DEAŞ uğruna ölmek isteyebilir" ifadeleri dikkat çekti.

NE OLMUŞTU?

Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 2 İsveç vatandaşı hayatını kaybetti. Saldırgan olay yerinden kaçarken, polis saldırganı yakalamak için operasyon başlattı.

Olay yerine çok sayıda polis ve ambulans sevk edildi. Savcılar, saldırıyı terörizm olarak değerlendirdiklerini belirtirken, Belçika’da terör tehdidi en üst düzeye çıkarıldı. Kendini saldırgan olarak tanıtan bir kişi sosyal medyada yayınladığı videoda, kendisini Abdesalem Al Guilani olarak tanıtarak, terör örgütü DEAŞ üyesi olduğunu belirtti.

Guilani, 3 İsveçliyi öldürdüğünü ifade etti. Hayatını kaybeden 2 kişinin, EURO 2024 Elemeleri kapsamında yerel saatle 19.15’de başlayacak olan Belçika-İsveç arasındaki milli maçı izlemek için gelen Belçika’ya gelen İsveç vatandaşları olduğu düşünülüyor.

Belçika Başbakanı Alexander de Croo yaptığı açıklamada, saldırının ardından İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’a taziyelerini ilettiğini belirterek, “Yakın ortaklar olarak terörle mücadelede de ortağız” dedi.

Kaynak: İHA / AA/ Reuters

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...