Beyaz Saray'dan müzakere açıklaması
Beyaz Saray Sözcüsü Carney, ABD'nin Kıbrıs konusunda uzlaşı için müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Beyaz Saray, Başkan Barack Obama ve ABD'nin, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in bugün biraraya gelmesi ve Kıbrıs meselesine çözüm bulmak amacıyla, BM himayesi altında, müzakerelere yeniden başlamasından memnuniyet duyduğunu bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Obama ve ABD, Kıbrıslı iki lider Nikos Anastasiadis ve Derviş Eroğlu'nun bugün biraraya gelmesi ve Kıbrıs konusunda bir uzlaşı için, BM himayesi altında, müzakerelere yeniden başlamasını memnuniyetle karşılar" ifadesini kullandı. İki liderin üzerinde anlaştığı ortak açıklamanın "uzlaşı ruhunu" yansıttığını ve sonuca odaklı görüşmeler için sağlam bir zemin oluşturduğunu kaydeden Carney, ABD'nin, "iki lideri, bundan sonraki çalışmalarına rehberlik edecek kilit prensipleri içeren bu önemli açıklama üzerinde anlaşmaya varmalarını sağlayan cesaret ve vizyonlarından dolayı tebrik ettiğini" belirtti. Carney, ABD'nin, müzakerelere yeniden başlanması sürecinde oynadıkları yapıcı rol nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras öncülüğünde Türkiye ve Yunanistan ile diğer uluslararası taraflardan memnuniyet duyduğunu açıkladı.
Sözcü Carney, açıklamasına şöyle devam etti:
"Kıbrıs'ın bölünmesi çok fazla uzun sürdü. Bir çözüm yoluyla, her iki toplum, adanın tüm halkı için gelişmiş istikrar ve ekonomik refahla tam potansiyellerini hayata geçirebilir. Tarafları, çözülememiş ana meselelere çözüm bulmak ve Kıbrıs'ı mümkün olan en erken zamanda iki bölgeli, iki toplumlu federasyon şeklinde yeniden birleştiren bir anlaşmaya varmak için süratle çalışmaya teşvik ediyoruz". ABD'nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Anastasiadis'in "taraflar arasında üzerinde uzlaşıldığında ve hayata geçirildiğinde, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk toplumları arasındaki işbirliğini çarpıcı biçimde ilerletme ve çözüm çabalarına yönelik inancı yeniden canlandırma potansiyeline sahip, cesur ve yenilikçi güven inşası tedbirlerinden oluşan paket önerisi ve diğer yapıcı önerileri memnuniyetle karşıladığını" belirten Carney, şunları kaydetti: "ABD, iki toplumca üzerinde uzlaşıldığında, Gazimağusa bölgesinin gelecekte yeniden canlandırılması hedefine dönük adımları da içeren, çözüm müzakerelerini güçlendirmeye yönelik olası girişimlerin keşfi için tüm ilgili taraflarla diplomasi yürütecek. ABD, ' Kıbrıs Cumhuriyeti'nin açık denizdeki bölgelerinde kaynaklar keşfetme ve geliştirmeye yönelik egemen haklarını uygulamasına desteğini yeniden teyit eder. Adanın petrol ve gaz kaynaklarının, tüm kaynakları gibi, genel bir anlaşma bağlamında her iki toplum arasında eşit şekilde paylaşılması gerektiğine inanmaya devam ediyoruz.Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'in içinde ve çevresinde barış ve güvenliğin desteklenmesinin öneminin altını çiziyoruz. ABD, tüm tarafları, gerilimi artıracak her türlü tehditten ya da diğer eylemler veya açıklamalardan kaçınmaya çağırır."
Merkel sürecinin yeniden başlamasından memnun
Bu arada, Almanya Hükümet sözcüsü Steffen Seibert yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Angela Merkel'in taraflarca imzalanan ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladığını belirterek, müzakereler konusunda Rum lideri Nikos Anastasiadis tarafından geçen hafta haberdar edildiğini aktardı. Seibert ayrıca Merkel'in Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in, taraflar tarafından desteklenen bu süreçte daha aktif rol almasını savunduğunu bildirdi.
Fransa müzakereleri memnuniyetle karşıladı
Fransa Dışişleri Bakanlığı da Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi arasında yürütülen müzakere sürecinin, 1,5 yıllık aradan sonra yeniden başlayacak olmasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Açıklamada, Fransa'nın görüşmelerde taraflara sonuca ulaşılması için yapıcı tutum sergilemeleri çağrısı yaptığı bildirildi.