Tgrt Haber

Son dakika! ABD basınından F-16 iddiası: Biden, Kongre'den Türkiye'ye satışa onay isteyecek

14 Ocak 2023 00:10 - Güncelleme : 14 Ocak 2023 01:10
Son dakika! ABD basınından F-16 iddiası: Biden, Kongre'den Türkiye'ye satışa onay isteyecek

Son dakika haberi: Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Biden yönetiminin gelecek hafta Kongre'den Türkiye'ye F-16 satışına onay vermesini isteyeceğini iddia etti. Gazete konuşan hükümet kaynakları, onayın Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğini 'evet' demesine bağlı olduğunu belirtti.

Türkiye’nin hava savunma sistemine takviye için Rusya’dan S-400’leri satın almasından sonra ABD​, S400'ler ile F-35​'lerin aynı ülke tarafından tek bir askeri sistem içerisinde kullanılmasının güvenlik zafiyetine yol açacağını iddia etmiş ve Türkiye​'yi programdan çıkarmıştı. Türkiye de ABD'nin bu kararından sonra F-35 projesi için ödediği 1,4 milyar doların karşılığı olarak F-16 savaş uçaklarından talep etmişti. Söz konusu talep ABD senatosuna takılmış Türkiye ise yürüttüğü diplomasi ile bu engeli ortadan kaldırmıştı.

BIDEN KONGRE'DEN ONAY ALMAYA HAZIRLANIYOR

Konuya ilişkin Wall Street Journal'a (WSJ) konuşan ABD hükümet kaynakları, Joe Biden yönetiminin Türkiye'ye 20 milyar dolarlık yeni F-16 savaş uçağı satışı ve Yunanistan'a yeni nesil F-35 savaş uçağı satışı için Kongre'den onay almaya hazırlandığını belitti.

TÜRKİYE'YE ŞARTLI ONAY

Gazeteye konuşan yetkililer, Kongre'nin onayının Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğini onaylamasına bağlı olduğunu söyledi. Kongre'den onayın istenmesinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun önümüzdeki hafta Washington'a yapacağı ziyaretle hemen hemen aynı zamana denk geleceği belirtildi.

 

Kaynak: WSJ
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...