Tgrt Haber

Biden-Putin görüşmesi sonrası gözdağı gibi mesaj: Sonuçları ağır olur

12 Şubat 2022 19:25
Rusya'dan yapılan açıklamada görüşme talebinin ABD'den geldiği ifade edilmişti.

Tüm dünyanın dört gözle takip ettiği Rusya-Ukrayna arasındaki gerginliğe çevrilirken ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki kritik telefon görüşmesi sona erdi. 1 saat 2 dakika süren görüşme sonrası Beyaz Saray'dan yapılan ilk açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sonuçlarının çok ağır olacağı bildirildi.

Rusya'dan yapılan açıklamada görüşme talebinin ABD'den geldiği ifade edilmişti.

ABD’nin her an Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceği uyarısı sonrası Rusya iddiaları kesin dille yalanladı. Ukrayna-Rusya hattında tansiyon yükselirken  ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kritik bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider Ukrayna gündemine ilişkin telefon görüşmesi Türkiye saati ile 19.04'te başladı.  Biden ile Putin arasındaki telefon görüşmesi ABD Doğu saatiyle 12.06'da (TSİ 20.06) tamamlandı. 1 saat 2 dakika süren telefon görüşmesine ilişkin Beyaz Saray'ın yazılı bir açıklama yapması bekleniyor.

PUTİN MACRON'LA DA GÖRÜŞTÜ

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Putin'in Macron ile yaptığı telefon görüşmesinin daha önce Moskova’da yapılan görüşmenin devamı olduğuna işaret edildi.  Putin ve Macron’un “Rusya’nın Ukrayna’yı sözde işgal planı” üzerinde kışkırtıcı spekülasyonlara bağlı durumu ele aldığı kaydedilen açıklamada, “Bu duruma Ukrayna’ya geniş çapta silah pompalanmasının eşlik etmesi, Ukrayna güvenlik güçlerinin Donbas'ta olası saldırgan eylemleri için ön koşullar yaratıyor.” ifadeleri kullanıldı.

BEYAZ SARAY: SONUÇLARI AĞIR OLUR

Beyaz Saray'dan da yapılan açıklamada görüşmenin bugün yapılacağı, Rusya tarafının pazartesi yapılmasını önerdiği ancak ABD tarafının bugün yapılmasını istediği ve Rusya'nın bunu kabul ettiği ifade edildi. ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki kritik telefon görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü.

Kritik zirvenin ardından Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada Biden'ın, Ukrayna sınırındaki askeri yığınağını artıran Rusya'nın bu ülkenin topraklarını daha fazla işgal etmesi halinde "ABD'nin müttefik ve ortaklarıyla birlikte kararlı bir şekilde yanıt vereceği" sözlerine yer verildi.

Biden'ın, Ukrayna'ya yapacağı ikinci bir müdahalenin Rusya'ya "hızlı ve ciddi maliyetler" getireceği konusunda da uyarıda bulunduğu belirtildi. Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin geniş çaplı insani acılara yol açacağı ve Rusya'nın itibarını azaltacağı yinelendi.

Biden'ın konunun çözüme kavuşması için diplomatik girişimleri önceledikleri, bununla birlikte diğer senaryolara da müttefikleriyle birlikte hazır oldukları konusunda net bir tavır sergilediği kaydedildi.

PUTİN’İN MACRON GÖRÜŞMESİ DAMGA VURMUŞTU

Putin ve Macron 8 Şubat'ta Moskova'da bir araya gelmişti. Görüşmeye iki liderin oturduğu uzun masa ve Putin'in, "Ukrayna'nın NATO'ya alınması durumunda savaş çıkar. Rusya ve Avrupa ülkeleri çatışmaya itilir" sözleri damga vurmuştu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...