Tgrt Haber

Biden'dan İsrail'e "görülmemiş destek" sözü! Kongre'ye sunacak

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
20 Ekim 2023 07:28 - Güncelleme : 20 Ekim 2023 07:51
Biden'dan İsrail'e "görülmemiş destek" sözü! Kongre'ye sunacak

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ziyareti sonrası "Ulusa Sesleniş" konuşması yaptı. İsrail ve Ukrayna'ya destek olmak için Kongre'ye "acil bütçe" talebinde bulunacağını açıklayan Biden "İsrail için daha önce benzeri görülmemiş destek isteyeceğiz" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden​, İsrail'e yaptığı destek zirayetinin ardından döndüğü ülkesinde Oval Ofis'ten "Ulusa Sesleniş" konuşması yaptı. Hamas​ ve Rusya-Ukrayna savaşlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Biden İsrail ve Ukrayna​'ya ABD'nin tam destek vereceğini belirterek, bu iki ülke dahil ortaklara destek olmak için Kongre'ye "acil bütçe" talebinde bulunacağını açıkladı.

İSRAİL'İN DEVLET BAŞKANI GİBİ KONUŞTU

"Demir Kubbe’nin İsrail gökyüzünü korumaya devam edeceğinden emin olmalıyız" diyen Biden, "İsrail’in, bugün ve daima, halkını korumak için gereken her şeye sahip olduğundan emin olmalıyız" dedi.

ABD Kongresi'nden yarın talep edeceği bütçenin daha önce hiç görülmemiş şekilde İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını teyit edeceğini aktaran Biden, "Bu akıllı bir yatırım. Nesiller boyunca Amerikan güvenliğine kar sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Biden, Kongre'nin fonlamasını talep ettiği "güvenlik paketi"nin İsrail'in askeri üstünlüğünü güçlendireceğini kaydederek, "Bölgedeki diğer hasım aktörlerin İsrail'in hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu görmelerini sağlayacağız ve çatışmanın yayılmasını engelleyeceğiz." diye konuştu.

Zamanın çok kıymetli olduğuna dikkati çeken Biden, ABD'de bazı bölünmüşlükler olduğunu belirterek, "Hamas gibi teröristler ile Putin gibi diktatörlerin kazanmasına izin veremeyiz. Buna izin veremem." dedi.

HAMAS VE PUTİN MUKAYESESİ

Çatışma ve kaosun dünyanın diğer bölgelerine, özellikle de Orta Doğu'ya yayılması riskinin olduğunu ifade eden Biden, “ABD ve müttefiklerinin Orta Doğu için daha iyi bir gelecek inşa etmek için çalıştıklarını” söyledi.

Biden, Hamas ile Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin’i mukayese etti ve “Hamas ve Putin farklı tehditler sunuyor. Ancak şu noktada birleşiyorlar: Her ikisi de sınırındaki demokrasiyi tamamen yok etmek istiyor” diye konuştu.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM" MESAJI

Biden "İsrail, sivillerin zarar görmemesini sağlayacak. Gazze'deki Filistinlilere insani yardımlar sağlanacak. Hamas bu yardımlara dokunamayacak. İki devletli çözümden uzaklaşamayız" dedi.

Amerikalıların çatışmaların kendilerinden çok uzak olduğunu düşünmesinin ve de üzerine bunun kendileri için neden önemli olduğunu sormasının doğal olabileceğini aktaran Biden, “İsrail ve Ukrayna'nın başarılı olmasını sağlamak, Amerika'nın ulusal güvenliği açısından hayati önem taşıyor” dedi ve şöyle devam etti:
"Putin'in Ukrayna'daki güç ve kontrol iştahını durdurmazsak, kendisini Ukrayna ile sınırlamayacaktır."
Biden, Hamas ve Putin'in kazanmasına izin vermeyeceğini söyledi.

"İRAN, TERÖRÜ DESTEKLİYOR"

Biden Orta Doğu'da yaşananlar için İran'ı da suçladı. "İran, Ukrayna'da Rusya'yı, İsrail'e karşı ise Hamas'ı destekliyor. Terör örgütlerini destekliyor" diyen Biden, “Teröristler ve diktatörler bedel ödemeli" ifadelerini ktullandı.

Amerikalıların çatışmaların kendilerinden çok uzak olduğunu düşünmesinin ve de üzerine bunun kendileri için neden önemli olduğunu sormasının doğal olabileceğini aktaran Biden, şunları söyledi: "İsrail ve Ukrayna'nın başarılı olmasını sağlamak, Amerika'nın ulusal güvenliği açısından hayati önem taşıyor." 

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...