Tgrt Haber

Bilim dünyası şaşkına döndü! Son derece nadir bulunuyor… Ölen balinanın bağırsaklarından servet çıktı

05 Temmuz 2023 14:43 - Güncelleme : 05 Temmuz 2023 15:01
Bilim dünyası şaşkına döndü! Son derece nadir bulunuyor… Ölen balinanın bağırsaklarından servet çıktı

Kanarya Adaları’nda geçen ay bir balina ölmüş halde kıyıya vurdu. Ölü ispermeçet balinası bağırsaklarında değerli hazinenin bulunmasının ardından bilim insanlarını şaşkına çevirdi.

Kanarya Adaları’nın La Palma bölgesindeki Nogales Plajı’nda geçtiğimiz aylarda bir balina ölmüş halde kıyıya vurmuştu. Ölü ispermeçet balinası bağırsaklarında saklı değerli hazinenin bulunmasının ardından bilim insanlarını şaşkına çevirdi.

20 KİLO AMBERGRİS ÇIKTI

Canlı bir halde karaya vuran bir ispermeçet balinası bulundu. Balinanın bağırsaklarında tam 500 bin dolar değerinde 9.5 kilogram ağırlığında ambergris bulundu. Las Palmas de Gran Canaria Üniversitesi'ndeki uzmanlara göre, balina, ambergris olarak bilinen yaklaşık 20 kiloluk maddenin hayvanın kolonunda kronik obstrüktif iltihaplanmaya neden olmasından sonra öldü. 

Bilim dünyası şaşkına döndü! Son derece nadir bulunuyor… Ölen balinanın bağırsaklarından servet çıktı

BALİNA KUSMUĞU OLARAK BİLİNİYOR

İspermeçet balinalarının yüzde birinden daha azının ambergris salgılayabildiği tahmin edilmektedir. Balina kusmuğu olarak bilinen ambergis son derecede nadir bulunduğu için bir gramı bile binlerce dolara satlıyor. Jam Press Kanarya Adaları’nda bulunan balinanın ambergrisin 10 metre büyüklüğünde olduğu tespit edildi.

AMBERGRİS NEDİR?

Ambergris, balinaların sindirim sisteminde yer alan ve bazen denize atılan ya da dışarı çıkartılan bir madde olarak bilinir. Ambergris, balinanın sindirim enzimleri tarafından dönüştürülen mide özsuyu ve diğer maddelerin birikerek katılaşması sonucunda oluşur. Balinanın sindirim sistemini korumak için kullanılan bir tür koruyucu bir maddedir. Ayrıca Ambergris, bulmak ve ticaretini yapmak bazı ülkelerde yasa dışıdır. Bu nedenle, hakkında daha fazla bilgi edinmek ve ticaret yapmadan önce yerel yasalara başvurmak önemlidir.

 

Kaynak: Mynet
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...