Tgrt Haber

Bilim insanlarından kutuplar için kritik uyarı: Tarihi, benzeri görülmemiş ve dramatik

21 Mart 2022 13:19 - Güncelleme : 21 Mart 2022 14:19
Bilim insanlarından kutuplar için kritik uyarı: Tarihi, benzeri görülmemiş ve dramatik

Bilim insanlarından Dünya’nın iki kutbunda yapılan incelemeler sonrası kritik bir yeni uyarı yapıldı. Ortaya çıkan ısı değişimleri ‘tarihi’, ‘benzeri görülmemiş’ ve ‘dramatik’ olarak nitelendirildi.

İklim değişikliğine yol açan sera gazlarındaki artış ile birlikte gezegenimiz felakete giden yolda alarm vermeye devam ediyor. ABD’de bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmada, Dünya’nın her iki kutup noktası ısı dalgalarında değişim gözlemlendi.

Bilim insanları ürkütücü ısı dalgalarının, ‘benzeri görülmemiş’ olayların daha hızla ve ani iklim çöküşü ihtimalinin gün geçtikte daha tehlikeli bir boyuta gelebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Yapılan araştırmada, kutup noktalarında sıcaklıkları rekor seviyelere ulaştığını ve bazı noktalarda ortalamanın 40 santigrat derecenin üzerinde ölçüldüğü bildirildi. Kutuplardaki sıcaklıkların hızlı artışı, Dünya'nın iklimin bozulacağına dair bir uyarı olduğu vurgulandı.

HÜKÜMETLER UYARILDI

Geçtiğimiz yıl yapılan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli, halihazırda meydana gelen benzeri görülmemiş ısınma sinyalleri konusunda uyarıda bulunmuş, özellikle kutup erimesi gibi durumların, hızla geri döndürülemez hale gelebilecek bazı değişikliklere yol açtığı belirtilmişti.

Bilim insanlarından kutuplar için kritik uyarı: Tarihi, benzeri görülmemiş ve dramatik

"BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ"

Bilim insanları, ortaya çıkan olayların "tarihi", "benzeri görülmemiş" ve "dramatik" olduğu konusunda uyardı.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'ndeki Dünya Sistem Bilim Merkezi direktörü Michael Mann, kaydedilen aşırı hava durumunun endişe verici ölçüde tahminleri aştığını söyledi. Mann, “Kuzey Kutbu ve Antarktika'nın ısınması endişe kaynağı ve aşırı hava olaylarının artması bunlara örnektir ve endişe nedenidir" dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...