BioNTech’ten kanser aşısı: Kanser hücrelerini bastırdı
Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, koronavirüs aşısın ardından cilt ve kalın bağırsak kanser tedavisinde kullanılmak üzere yeni bir çalışmaya imza attı. Geliştirilen MRNA kokteyli, hücreler kanserle savaşırken 4 molekül üretmesini sağladı.
Dünya pandemi etkisi altında iken hazırladıkları koronavirüs aşısı ile dünyaya umut olan Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin bu sefer de cilt ve kalın bağırsak kanser tedavisi için önemli bir gelişmeye imza attı. Journal Science Translational Medicine bilim dergisinin son sayısında yayımlanan gelişmede Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in sahibi olduğu BioNTech'in geliştirdiği kanser aşısına yer verildi. Hücreler arasında genetik talimatları taşıyan molekül "Mesajcı RNA (mRNA)" kokteylinin fareler üzerinde denenmesi sonucu kalın bağırsak ve cilt kanserinin tedavisinde önemli gelişmeler yaşandı. Araştırmayı yapan BioNTech bilim insanları, özel bir mRNA kokteyli geliştirdi. Bununla hücrelerin kanserle savaşan dört molekül üretmesini sağlanırken bu sonucunun farelerde, kalın bağırsak ve cilt kanseri tümörlerini bastırıldığı kaydedildi.
KORONAVİRÜS SALGINI ÖNCESİ ÇALIŞMALAR YAPILIYORDU
Türk bilim insanları Koronavirüs salgını öncesinde mRNA aracılığıyla kansere çare bulmak için uzun zamandır çalışmalarına devam ediyordu. Araştırmanın yayımlandığı bilim dergisinde, mRNA Kovid-19 aşılarının salgının önlemesinde önemli gelişmeler sağladığı belirtilrek, Türk bilim insanlarının buradan yola çıkarak, bu teknoloji aracılığıyla diğer hastalıkların da tedavisi için çalıştığı bildirildi.
HAZIRLANAN TEDAVİ KANSERE ÇARE OLUR MU?
MRNA hücreleri bilindiği üzere taşıdığı şifre ile büyüme, enerji üretimi ve hastalıklara karşı savunma gibi hücresel işlevler için vücut, proteinlere ihtiyaç duyuyor. MRNA aşı teknolojisi laboratuvarda üretilen bir mRNA dizisinin vücuda enjekte edilmesi ile birlikte ilettiği şifreyi almasıyla "kendinden olmayan" protein parçaları oluşturmaya başlıyor. BioNTech aşısında böylelikle vücut koronavirüse ait sivri uçlu proteinleri üretmesi sağladı. Böylelikle oluşan antikorlar vücudu koronavirüse karşı koruyor