Tgrt Haber

Bir düğme ile hayatı sonlandırıyor! Ölüm kapsüllerinin 'Tesla'sı kullanıma hazır

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: tgrthaber.com / Çeviri
07 Temmuz 2024 10:51 - Güncelleme : 07 Temmuz 2024 11:12
Bir düğme ile hayatı sonlandırıyor! Ölüm kapsüllerinin 'Tesla'sı kullanıma hazır

2017 yılında tanıtılan ‘Sarco’ adlı intihar kapsülü İsviçre’de kullanılacak. Kullanan kişiye oldukça rahat bir ölüm sunduğu iler sürülen 3D baskılı intihar kapsülünün İsviçre yasalarına göre kullanımının uygun olduğu ve yasal destekli intihar kliniklerinde kullanılacağı bildirildi.

Tartışmalı ötanazi aktivisti Dr. Ölüm lakaplı Dr. Philip Nitschke, tarafından 2017 yılında tanıtılan ‘Sarco’ adlı intihar kapsülü 3 boyutlu yazıcı sayesinde tasarlandı.

Tabuta benzerliğiyle dikkat çeken ölüm kapsülü, ötanazi isteyen kişinin kapsüle girerek bir düğmeye basması ve kapsülün azotla dolmasını, kişinin oksijensiz kalarak saniyeler içinde ölmesini sağlayacak.

Bir düğme ile hayatı sonlandırıyor! Ölüm kapsüllerinin 'Tesla'sı kullanıma hazır - 1. Resim

"BOĞULMA HİSSİ YOK, ACI YOK, PANİK YOK"

Tartışmalar devam ederken ölüm savunucusu ve Avustralyalı araştırmacı Dr. Philip Nitschke, "Ölüm Doktoru" lakabıyla biliniyor ve icadının kullanıcıların hızlı ve acısız bir şekilde ölmesini sağlayabileceğini ileri sürüyor.

Ölümcül cihazın, insanlara hayatlarına "barışçıl" bir şekilde son verme şansı verdiği öne sürülüyor.

Nitsche, "Boğulma hissi yok, acı yok, panik yok." diye konuştu. 

Cihazın hazırlıklarının büyük ölçüde tamamlandığı ve lansmanın temmuz ayında yapılmasının planlandığı açıklandı.

Bir düğme ile hayatı sonlandırıyor! Ölüm kapsüllerinin 'Tesla'sı kullanıma hazır - 2. Resim

İLK ADAY HAZIR

Kaynaklar, cihazla gerçekleştirilecek ilk ötanazi için bir adayın seçildiğini öne sürerken bu kişinin kim olduğu henüz bilinmiyor.

Çeşitli gruplar, 3 boyutlu yazıcıyla üretilen kapsüllerin "intiharı yücelttiği" konusunda tartışmalar başlatırken, yaşam yanlısı grup CARE'nin yöneticisi James Mildren, "Philip Nitschke'nin cihazı çok sayıda yorumcu tarafından kınandı. Birçok kişi bunun intiharı önemsizleştirdiğini, hatta yücelttiğini düşünüyor. İntiharın, iyi toplumların her durumda önlemeye çalıştığı bir trajedi olduğuna inanıyoruz. İnsanlara yardım etmenin, yaşamı mahvetmeden etik yolları da var." diye konuştu.

İsviçre'de geçen yıl yaklaşık bin 250 kişi destekli intihar yoluyla yaşamına son verdi.

Kaynak: tgrthaber.com / Çeviri

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...