Tgrt Haber

BM Genel sekreterinden Putin'e 'hayatımın en kötü günü' seslenişi: İnsanlık adına askerleri çekin

24 Şubat 2022 11:34 - Güncelleme : 24 Şubat 2022 12:03

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ordusuna operasyon emri vermesinin ardından tüm dünyada nefesler tutuldu. Rusya’nın Donbass’a ilerlemesiyle askeri harekat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı esnasında başladı. Toplantıdan canlı yayına bağlanıp dünyaya seslenen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin’e adeta yalvardı.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı operasyonun ardından tüm dünya Putin’e karşı tepki göstermeye devam ediyor. Kınamalarla birlikte barış çağrıları yalnızca Avrupa ve ABD değil Ukrayna devlet büyüklerinden de geldi. Son olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Putin’e yaptığı çağrıyla barış isteğini yineledi. 

“BARIŞA BİR ŞANS VERİN”

BM Genel Sekreteri António Guterres, Güvenlik konseyi toplantısında acil olarak katıldığı canlı yayında şu ifadeleri kullandı:
"Putin bizim toplantımız esnasında operasyon emrini verdi. Ukrayna ordusuna askerlerini çekmek için çağrı yaptı. Barışa bir şans verin. Ben yaptığım çağrıyı değiştiriyorum. Başkan Putin insanlık adına askerlerinizi geri çekin.” 

“YÜZYILIN EN BÜYÜK SAVAŞINI BAŞLATMAYIN”

Bu savaşın Ukrayna’nın yanı sıra Rusya için de yıkıcı etkileri olacağını belirten Guterres, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“İnsanlık adına lütfen Avrupa'da yüzyılın en büyük savaşını başlatmayın. Bu hem Ukrayna için hem Rusya için trajik olur ve şu anda öneremeyeceğimiz bir etkiye yol açar." Guterres açıklamasında "Bu görev sürem boyunca yaşadığım en üzücü an" 

“AVRUPA EN BÜYÜK ACILARI ÇEKECEKTİR”

Toplantının sona ermesinin ardından gazetecilere konuşan Guterres "Topyekûn bir savaş insanlık için büyük bir felaket olacaktır ve bu savaşın ekonomik etkisi tüm dünyada hissedilecektir." sözlerini kullandı.

"Ben bu savaşı anlamlandıramıyorum. Eğer yaşananlar durdurulamazsa Avrupa Balkan Savaşı'ndan beri yaşanan en büyük acıları çekecektir." diyen  Guterres, Rusya'ya saldırıyı sonlandırma çağrısı yaptı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...