BM Genel Sekreteri Ban'dan terör saldırılarına kınama
BM Genel Sekreteri Ban, Türkiye'de güvenlik güçlerine yönelik terör saldırıları nedeniyle hükümete ve Türk halkına taziyelerini iletti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'de güvenlik güçlerine yapılan saldırıları kınayarak, hükümete ve Türk halkına taziyelerini bildirdi. BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden Türkiye'deki terör saldırılarıyla ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre Ban, son dönemlerde güvenlik güçlerine yapılan ve onlarcasının kaybıyla sonuçlanan saldırıları kınadı.
Kurbanların ailelerine başsağlığı dileyen Ban, hükümete ve Türk halkına derin taziyelerini bildirirken, Türkiye'de artan şiddet olaylarından dolayı endişesini dile getirdi.
Şiddetin tırmandırılmaması çağrısı yapan Ban, saldırıların bölge üzerindeki olası etkisi de dahil olmak üzere durumu yakından izlemeye devam edeceğini kaydetti.
Ban'dan BMGK'ya çağrı
Ban Ki-mun, 2005 yılında kabul edilen "Koruma Sorumluluğu"nun (R2P) 10. yılı dolayısıyla Genel Kurul'da yaptığı konuşmada da Suriye krizi konusunda BMGK'ya ve üye devletlere R2P sorumluluklarını hatırlattı.
193 ülkenin BM Daimi Temsilcilerinin katıldığı Genel Kurul'daki hitabında Suriye'de bütün tarafların, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilebilecek büyük insan hakları ve uluslararası hukuk ihlalleri yaptıklarını kaydeden Ban, çatışmanın, Suriye için devasa bir trajedi ve uluslararası bölünmelerin utanç verici bir sembolü olduğunu söyledi.
Ban, BM'ye üye ülke temsilcisi büyükelçilere, "tarihin yargısı sert olacaktır" diyerek, Suriye halkının acılarına son vermede yetersiz kalınmasını "esefle" karşıladığını kaydetti.
Bu başarısızlığın somut ifadesinin Avrupa'daki sığınmacı krizi olduğunu anlatan Ban, "Cenevre Sözleşmesi'ne dayalı bir siyasi çözüm bulmak için mümkün olan her şeyi yapmalıyız. Güvenlik Konseyi'ni ve devletleri R2P konusunda acil olarak eyleme davet ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Ban konuşmasında ayrıca, her şey başarısız olduğunda BMGK'nın hayat kurtaracak tek organ olduğunu dile getirdi.
10 yıl önceki Dünya Zirvesi’nde son şekli verilerek, devlet ve hükümet başkanları tarafından kabul edilen R2P'ye göre, devletler, vatandaşlarını soykırım, savaş suçu, insanlığa karşı suçlar ve etnik temizliğe karşı korumakla birinci derecede sorumlular.
2011 yılında başlayan ve 250 binden fazla insanın ölümüne sebep olan Suriye'deki çatışmalar, milyonlarca kişinin yerlerinden olmasına ve 4 milyondan fazla kişinin başka ülkelere sığınmasına neden oldu.
Türkiye, Suriye'deki çatışmanın sonucunda kendisine sığınan büyük bir çoğunluğu Müslüman olmak üzere birçok farklı din ve ırktan yaklaşık 2 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.