Tgrt Haber

BM Güvenlik Konseyi Ukrayna için olağanüstü toplanacak

28 Şubat 2022 00:05 - Güncelleme : 28 Şubat 2022 05:21
BM Güvenlik Konseyi Ukrayna için olağanüstü toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yarın olağanüstü oturumla bir araya gelecek. 193 üye ülkenin katılacağı BM Genel Kurulu’nun gündeminde Rusya'nın Ukrayna'yı işgali olacak. Kritik toplantı öncesi Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, Rusya'nın soykırım işlediğini savunup dünya sahnesinde hesap vermesi gerektiğini dile getirdi. Rus temsilcisi Vassily Nebenzia ise Rusya ordusunun sivilleri hedef aldığı iddialarını yalanladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 193 üyeli Genel Kurul’unu yarın olağanüstü toplama kararı aldı.

BMGK, ABD ve Arnatuvluk tarafından getirilen BM Genel Kurulu'nda Ukrayna üzerine 193 üye ülkenin katılacağı olağanüstü toplantı yapılması tasarısını 11 evet, 1 hayır ve 3 çekimser oyla kabul edildi. Rusya’nın hayır oyu verdiği oylamada Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri çekimser kaldı.

Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna’da düzenlediği operasyon nedeniyle yarın toplanacak olarak BMGK Genel Kurulu, yıllardır olağanüstü toplanmıyordu. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) harekete geçti. BMGK temsilcileri, Ukrayna’daki insani krizi görüşmek üzere düzenlene toplantıda bir araya geldi. Toplantıda Ukrayna’daki insani krizi görüşmek üzere yarın acil toplantı çağrısı yapıldı ve yapılan oylamada olağanüstü toplanma kararı alındı.

Konsey üyeleri tarafından gerçekleşen toplantıda konuşan Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa, Rusya’ya karşı önemli açıklamalarda bulundu.

Rusya - Ukrayna barış müzakerelerinin Belarus’ta yapılacak olmasını eleştiren Kislitsa, "Belarus, Ukrayna’ya yönelik saldırılara dahil olmuştur. Rusya’nın başlattığı saldırılara en başından beri Belarus toprakları Rus askerleri için topraklarını açmıştır. Bugün Jetamir kentindeki havaalanına İskender füzelerini atıldığını, bu füzelerin Belarus’tan ateşlendiğini görmekteyiz. Bu nedenle Belarus sınırında müzakerelerin yapılacak olması, saldırganın Belarus sınırında bu füzeleri fırlatması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

"RUSYA SOYKIRIM İŞLİYOR"

Rusya’nın Ukrayna’da soykırım yaptığını ve Lahey’deki adalet divanına başvuracaklarını dile getiren Kislitsa şöyle konuştu:

"Ukrayna, Uluslararası adalet divanına başvuracaktır. Bu bağlamda Rusya’ya ihtiyati tedbirler talep edecektir. Söz konusu bilgileri de sizlerle paylaşıyor olacağız. Rusya’nın yasadışı saldırılarına Ukrayna’da son vermesi gerekiyor. Rusya bu saldırgan tutumu için Lahey’de sorumlu tutulmalı. Tüm acil ihtiyati tedbirlerin soykırım konvansiyonu dahilinde ele alınması gerekiyor. Biliyorsunuz soykırıma dahil konvansiyon uluslar arası anlaşmalarda en önemli anlaşmalardan bir tanesi ve ikinci dünya savaşı sırasında uluslar tarafından imzalanmış bir anlaşmadır. Dolayısıyla Rusya, soykırım konvansiyonu dahilinde anlaşmayı ihlal etmektedir ve bir soykırım işlenmektedir.

Bu nedenle Ukrayna’ya yapılan saldırılar asla kabul edilemez. Özellikle Uluslararası Adalet Divanı’ndaki Ukrayna davası bir yalana ve uluslararası hukukun ihlaline dayalıdır. Bunun derhal durdurulması gerekir. Ukrayna halkı direndikçe Rusya’nın yalanları gün ışığına çıkacaktır. Rusya’nın uluslararası hukuku ihlali bir kez daha teyit edilmiş olacaktır. Ukrayna, Rusya’nın uluslararası camiada sorumlu tutulmasını sağlayacaktır."

BM Güvenlik Konseyi Ukrayna için olağanüstü toplanacak

RUS TEMSİLCİSİ: ORDUMUZ SİVİLLERİ HEDEF ALMIYOR

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Rus ordusunun Ukrayna’da sivilleri ve sivil altyapıları hedef almadığını savundu. Nebezia, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Ukrayna konusunda BM Genel Kurulu’nda olağanüstü oturum yapılması kararının geçmesinin ardından konuştu.

ABD tarafının, Rus askerlerinin savaş suçu işleme ihtimaline yönelik izlendiği uyarısına cevap veren Nebenzia, “Rus ordusu sivilleri ve sivil altyapıyı hedef almıyor. Aksine, milliyetçiler Ukrayna halkını canlı kalkan olarak kullanıyor ve yerleşim bölgelerinde hava savunma sistemleri kullanıyorlar. Bu, yasaklanması gereken bir şey" dedi.

Nebenzia, konsey üyelerini sosyal medyada dolaşan uydurma haberler konusunda uyararak, Rusya askerine atfedilen eylemlerin Ukrayna milliyetçileri tarafından işlendiğini iddia etti.

Güvenlik Konseyi’ni de Ukrayna problemi konusunda yapıcı hiçbir çözüm üretmemekle eleştiren temsilci, "Bu kriz askeri operasyonla değil, 8 yıl önce Ukraynalı milliyetçilerin ülkenin doğusundaki Donbas'ta işledikleri suçlarla başladı ve kimse bundan bahsetmiyor" ifadesini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi Ukrayna için olağanüstü toplanacak

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), ABD ve Arnavutluk tarafından sunulan Ukrayna konulu olağanüstü oturum yapılması karar tasarısının onaylanması memnuniyetle karşılandı. Oylamadan sonra söz alan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya’nın BM Şartı’nı ve saldırılardaki sorumluluğunu veto edemeyeceğini söyledi.

Thomas Greenfield, şunları kaydetti:

“Güvenlik Konseyi, on yıllardır ilk kez hesap verebilirlik yolunda önemli bir adım attı ve Genel Kurul’da olağanüstü toplantı yapılmasını kararlaştırdı. Bu kararı destekleyen konsey üyeleri, bunun sıradan bir an olmadığını kabul ediyor. Uluslararası sistemimize yönelik bu tehdidi karşılamak için olağanüstü adımlar atmalı ve Ukrayna'ya ve halkına yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.”

Ukrayna'da saldırılara katılan Rusya askerlerini savaş suçu konusunda uyaran ABD Daimi Temsilcisi, "Rus subay ve askerlerine sesleniyorum: Dünya sizi izliyor, fotoğraf ve video delilleri artıyor ve yaptıklarınızdan sorumlu tutulacaksınız" dedi.

Thomas Greenfield, ayrıca Rusya’nın nükleer silahlarla ilgili söylemini eleştirerek, bunun bütün üyeleri tehdit eden ve gereksiz şekilde gerginliği tırmandıran bir adım olduğunu belirtti.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da, Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamanın sonucundan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu konseyin üyeleri Rusya'nın diplomatik acizliğini gözler önüne serdi. Rusya bu karara karşı çıkmakta tecrit edildi. Rusya, Ukrayna işgalini kınamak isteyen dünyanın bir araya gelmesini engelleyemez” diye konuştu.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...