BM Güvenlik Konseyi'nin 'ilhakı kınama' taslağını Rusya veto etti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki 4 bölgeyi ilhakı açıklamasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bölgelerin ilhak edilmesinin kınanmasını içeren taslağı, Rusya veto etti.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, BM Güvenlik Konseyi toplantısında üye devletlere Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından ilhakının kınanması ve Rusya'nın askerlerini geri çekmesi çağrısının yer aldığı karar taslağını sundu. 10 ülke kararı desteklerken, Çin, Brezilya, Hindistan ve Gabon çekimser kaldı. Veto yetkisine sahip olan Rusya ise Ukrayna topraklarının ilhakının kınanmasını içeren tasarıyı veto etti.
Rusya BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, karar taslağına dair yaptığı konuşmada, şu ifadeleri kullandı:
"Böylece ABD'nin sunduğu karar reddedildi. Rusya'nın böyle bir taslağı dikkate almasını ve desteklemesini ciddi olarak bekliyor musunuz? Eğer değilseniz o zaman Rusya'nın bu hakkı kötüye kullandığını dile getirmek için kasten veto hakkını kullanmaya zorladığınız ortaya çıkıyor.''
BMGK'nın 5 daimi üyesi olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya, kararları tek taraflı olarak veto etme gücüne sahip. Rusya bu durumu Şubat ayından bu yana Ukrayna'ya gerçekleştirdiği saldırıların kınanmasını engellemek için kullanırken, ABD ise çoğu zaman İsrail'in eleştirildiği kararları engelledi.
RUSYA 4 BÖLGEYİ İLHAK ETTİ
Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde Rusya'ya bağlanmak için 23-27 Eylül'de referandum düzenlendi. Sahte referandumdan Rusya'ya bağlanma kararı çıktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün Donetsk ve Luhansk sözde halk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporijya bölgelerini Rusya’ya eklenmesi için dört anlaşma imzalayarak ilhakı açıkladı.