BM Kudüs kararını kabul etti! Red kararı veren ülkeler kim?
BM Genel Kurulu'nda yapılan tarihi Kudüs oylamasında 9 ülke Donald Trump'ın kararını destekler yönde oy kullandı. Peki red veren ülkeler hangileri haberimizde detaylı şekilde bulabilirsiniz...
BM Genel Kurulu'nda yapılan tarihi Kudüs oylamasında 9 ülke Donald Trump'ın kararını destekler yönde oy kullandı. ABD'nin Güvenlik Konseyi'nde kabul edilmesine engel olduğu Kudüs tasarısı Genel Kurul'da kabul edildi. Oylamada 1287- kabul, 35 çekimser ve 9 ret oy kullanıldı. Peki kim hangi oyu kullandı?
İŞTE ÇEKİMSER OY KULLANAN ÜLKELER
Çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan, Bosna-Hersek, Haiti, Jamaika, Kiribati, Kamerun, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Benin, Vanuatu, Trinidad Tobago, Malavi, Tualu, Solomon Adaları, Ruvanda, Paraguay, Kiribati, Lesotho, Litvanya, Bhutan, Benin, Avustralya ve Antigua ve Barbuda ülkeleri yer aldı.
RET OYU VEREN ÜLKELER
Oylamada ABD ve İsrail'in yanında Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya ülkeleri ret oyu verdi.
ABD'NİN TEHDİDİ ETKİLEDİ Mİ?
ABD'nn oylamadan önce ülkeleri finansal yönden tehdit etmesinin oylamadaki çekimser ve ret oylarak etki ettiği düşünülüyor.
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yapılacak Kudüs oylaması öncesi diğer diplomatlara e-posta göndererek karara karşı oy kullanmamaları konusunda üstü kapalı tehdit ettiği öne sürülmüştü. Ülkelerin Kudüs'le alakalı verdiği oyları Başkan Trump'a rapor edeceğini belirten Haley, e-postada, "Başkan oylamayı yakından takip edecek ve benden bize karşı oy kullanan ülkelerin raporunu istedi. Bu konuda bütün oyları not edeceğiz." ifadelerine de yer verdi.
TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, BM'deki oylamadan çıkan sonucun ardından "Trump yönetiminin Kudüs kararını reddeden karar tasarısı BM Genel Kurulu’ndan 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun" açıklamasını yaptı.
ÇAVUŞOĞLU: BİZ KORKMADIK!
Oturumda Yemen temsilcisi ve Filistin dışişleri bakanından sonra, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu kürsüye çıktı. Trump'ın aldığı kararı eleştiren Çavuşoğlu, ABD'nin dünyayı tehdit etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı, "Kabadayılık yapıldı, üye devletlerin onuru satılık değildir. Ülkelerin oylarının satın alınabileceğini düşünmek ahlaki değildir. Biz korkmadık! Güçlü olabilirsin ama bu seni haklı yapmaz" dedi.
Çavuşoğlu, "Oylama Filistin davasının hala davamız olduğunu göstermek için önemlidir. Bu bağlamda, bugün adalet ve barış için sesimizi yükselteceğiz. Türkiye asla Kudüs’ü yalnız bırakmayacaktır. Filistin halkı asla yalnız kalmayacaktır. Dünya beşten büyüktür" ifadesini kullandı.