BM: Myanmar, Arakan'a ulaşımı engelliyor
Birleşmiş Milletler, Myanmar Hükümeti'nin Rohingya mültecilerine geri dönmesinde yardım etmek için anlaşmaya varmasından aylar sonra henüz Arakan'a etkili erişime izin vermediğini açıkladı.
Yaklaşık 700.000 Rohingyalı Müslüman, geçen yıl Ağustos'tan bu yana Myanmar ordusunun şiddetli ve kanlı baskısından Bangladeş sınırlarına kaçmaya mecbur kaldılar.
Birleşmiş Milletler, Myanmar Ordusu'nun vahşi eylemlerini, Rohingya Müslümanları'na karşı soykırım ve etnik temizlik olarak nitelendiriyor.
Myanmar bu ithamları reddediyor ve bu eylemleri vatandaşlarını Rohingya militanlarına karşı savunmak için yaptıklarını iddia ediyor.
Bangladeş ve Myanmar, Rohingya mültecilerinin geri dönmeleri için bir anlaşma imzaladılar, ancak Rohingya Müslümanları, emniyet ve insan hakları güvencesi olmadan geri dönmek istemiyorlar.
BM örgütleri, BM Kalkınma Programı ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Myanmar lideri Ang San Su Çi ile haziran ayında Rohingya Müslümanlarının evlerine dönmelerine izin veren bir anlaşma imzaladılar.
Ancak Myanmar Hükümeti, BM personelinin Arakan bölgesini ziyaret etme isteğini henüz kabul etmedi. Bu konu Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü tarafından Myanmar'da dile getirildi.
BM Koordinatörü, Birleşmiş Milletler, Myanmar Hükümeti'nin Arakan bölgesindeki bazı ulaşıma kapalı köyleri ziyaret etme ve faaliyet önerisine önerisine karşı çıktığını ve daha iyi bir anlaşma yapma peşinde olduklarını aktardı.
BM yetkilisinin bu ifadeleri, Ang San Su Çi'nin "Myanmar Hükümeti BM 'nin Arakan vilayetindeki 23 köye erişimine izin verdi" sözleriyle çelişiyor.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü, “Myanmar'ın bu 23 köyü nasıl seçtiğini gerçekten bilmiyorum. Birleşmiş Milletler çeşitli köylere erişmek istiyor'' dedi.
Myanmar Hükümet Sözcüsü, Birleşmiş Milletler'in öncelikle seçilen bölgelerde faaliyetlerine başlayabileceğini ve daha sonra bu faaliyetlerini genişleteceğini açıkladı.