BM yeni sığınmacı kampları kurulması olasılığına karşı Türkiye ile iletişimde
BM Suriye Özel Temsilcisi Egeland, "BM, (tahliye olan siviller için) büyük çapta yeni sığınmacı kampları kurulması olasılığına karşı Türkiye ile iletişim halinde." dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın özel danışmanı Jan Egeland, Suriye'nin Halep kentinin doğusundan tahliye edilen siviller için büyük çapta yeni sığınmacı kamplarının kurulması hususunda Türkiye ile iletişim halinde olduklarını bildirdi.
Uluslararası Suriye Destek Grubunun İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısı İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirildi.
Toplantının ardından BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Egeland, "Halep'in inşa edilmesi 4 bin yılı buldu. Yüzlerce nesil bunda rol oynadı, fakat son 4 yılda bir nesil bütün bunları geri tepti. Halep, 3 bin yıl boyunca dünya medeniyetine katkıda bulundu. Fakat, dünya medeniyeti Haleplilerin hepimizin yardımına ihtiyaç duyduğu anda orada değildi." dedi.
"Halep'in doğusunda şu an itibarıyla 50 bin sivilin yerinden edildiğini tahmin ediyoruz." diyen Egeland, BM'nin bölgede serbestçe hareket etmesine izin verilmediği için bu sivillere insani koruma sağlayamadıklarına işaret etti.
"Kuşatılmış 15 bölgede 700 bin sivil yaşıyor"
Egeland, şehrin doğusunda halen 30 bin kişinin dar bir alanda sıkışıp kalmış olabileceğini tahmin ettiklerini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şunu söylemeliyim ki bu son aylarda ve haftalardaki en acıklı deneyimimiz, Suriyeli sivillerin bize en çok ihtiyacı olduğu zamanda yanlarında olamamamızdı. Halep'in dışındaki kuşatılmış 15 bölgede 700 bin insan yaşıyor. Sahadaki bütün aktörler uluslararası insani yardım çalışanlarına erişim izninin verilmemesinde suçludurlar. Umarım bu durum değişir, değişmesi için dua ediyoruz."
Egeland, BM'nin sivillerin tahliyesi anlaşmasında arabuluculuk rolü bulunmadığını, sivillerin tahliyesinde gözlemcilik yapmaya ve sivillere tahliye bölgelerine kadar eşlik etmeye hazır olduklarını aktardı.
"Sivillerin tahliyesi 3 değişik gruba ayrıldı"
Sivillerin kuşatma altındaki İdlib'e gideceğini belirten Egeland, herkesin istediği yere gitme hakkı olduğunu ve dileyenin de Türkiye'ye gidebileceğini dile getirdi.
Egeland, Halep'in doğusunda tahliye edileceklerin yaralılar, hastalar, savunmasız siviller, savaşçılar ve aileler olmak üzere 3 farklı gruba ayrıldığını anlatarak, BM'nin sivilleri karşılamak için hazırlık yaptığını aktardı.
Egeland, BM'nin daha önce İdlib'e 100 bin sivilin geleceğini öngördüğünü, tahliye edilen siviller için büyük çapta yeni sığınmacı kamplarının kurulması olasılığına karşı Türkiye ile iletişim halinde olduklarını kaydetti.