Tgrt Haber

Dünyanın gözü Astana'da! Erdoğan-Putin zirvesi öncesi BM'den kritik mesaj: Tahıl anlaşmasını genişletelim

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber / AA
12 Ekim 2022 22:15 - Güncelleme : 12 Ekim 2022 22:37
Dünyanın gözü Astana'da! Erdoğan-Putin zirvesi öncesi BM'den kritik mesaj: Tahıl anlaşmasını genişletelim

Cumhurbaşkanı Erdoğan İle Rusya Devlet Başkanı Putin, perşembe günü Astana’da görüşecek. Birleşmiş Milletler’den, kritik zirve öncesi bir açıklama geldi. BM, görüşmenin tahıl anlaşmasının uzatılması ve genişletilmesine katkı sağlaması temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, bir yanda Rusya-Ukrayna savaşının diğer yandan da savaşla birlikte dünyada ortaya çıkan enerji ve gıda krizi sürerken Rusya​ Devlet Başkanı  Putin​ ile önemli bir zirve gerçekleştirecek. Dünyanın gözü de bu önemli buluşmada ve bu buluşmadan çıkacak kararlarda olacak. İki liderin Astana’da buluşup pek çok konuyu masaya yatıracağı görüşme öncesi Birleşmiş Milletler’den önemli bir açıklama geldi.

BM​'DEN TAHIL ANLAŞMASINA KATKI TEMENNİSİ

Erdoğan-Putin zirvesine yönelik olarak BM, iki liderin görüşmesinin tahıl anlaşmasının uzatılması ve genişletilmesine katkı sağlaması temennisinde bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi Genel Sekreter'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuşup konuşmadığı ve Putin'e bir mesajı olup olmadığı sorusunu cevapladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Putin ile görüşmesi öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuşmadığını belirten Dujarric, cevabını şöyle sürdürdü;

“Karadeniz Tahıl Girişimi ve Türkiye'nin oynadığı rol kapsamında Türk yetkililerle çok yoğun iletişim içindeyiz. Bu toplantının Genel Sekreter'in hedefine; tahıl anlaşmasının uzatılması, genişletilmesi ve Rus gübresi ihracının hızlandırılmasına katkı sağlamasını temenni ediyoruz. ''

TAHIL SEVKİYATI ANLAŞMASI

Tahıl sevkiyatı anlaşması, küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülerek 22 Temmuz'da İstanbul’da Ukrayna​, Rusya, Türkiye ve BM arasında imzalanmıştı.

Rus yetkililerin Ukrayna’dan yapılan tahıl sevkiyatlarının yoksul ülkelere gitmediği ve Rus tahıl ürünlerinin ihracatının gerçekleşmediği yönündeki açıklamaları, 120 gün süreli anlaşmanın geleceğini tartışmalı hale getirmişti.

MÜZAKARELERE EV SAHİPLİĞİNE YEŞİL IŞIK

Öte yandan kritik zirve öncesi Rus lider Putin, Türkiye’nin Ukrayna savaşında arabulucu rolü üstelenmesi konusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yeniden görüşmek istediğini açıklamıştı.

Putin açıklaması sonrası Kremlin'den yapılan açıklamada, görüşmelere Türkiye'nin ev sahipliği yapmasına da yeşil ışık yakılmıştı.

Kaynak: TGRT Haber / AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...