Tgrt Haber

BM'den Mısır'a idam tepkisi, 'Karar hukuk ihlali'

25 Mart 2014 14:47
BM'den Mısır'a idam tepkisi, 'Karar hukuk ihlali'

BM, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesiyle ilgili yargılamada uluslararası insan hakları hukukunun ihlal edildiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı üyesi 528 kişinin idama mahkum edildiği yargılamada "uluslararası insan hakları hukukunun ihlal edildiğini" bildirdi. BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Colville, bu kararın Mısır'ın modern tarihinde bu kadar fazla kişi aleyhine verilen ilk karar olduğuna işaret ederek, benzer suçlamalara binlerce kişinin daha maruz kalmasından dolayı kaygılı olduklarını dile getirdi. Mahkeme sürecindeki hukuk dışı uygulamalara dikkati çeken ve yargılamada uluslararası insan hakları hukukunun ihlal edildiğini vurgulayan Colville, "İki gün içerisinde 528 kişinin yargılanmasının yapılması bile büyük ihtimalle adil yargılama gereksinimlerini karşılayamaz" dedi.  
Yargılama sırasında 398 sanığın salonda yer almadığına işaret eden Colville, "Her sanığa yöneltilen suçlamalar okunmadığı için suçlamalar net değil ve sanıkların hepsi avukata sahip değil" diye konuştu. Savunma avukatlarının sanıklara istedikleri gibi ulaşamadıklarını belirttiklerine dikkati çeken Colville, avukatların, mahkemeye sundukları delillerin dikkate alınmadığını söylediklerini de aktardı. Geçtiğimiz Temmuz ayından bugüne kadar benzer suçlamalarla gözaltına alınan binlerce kişi bulunduğuna işaret eden Colville, bugün de Minya'daki mahkemede Müslüman Kardeşler Teşkilatı üyesi 600'den fazla kişinin yargılandığına dikkati çekti. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...