Tgrt Haber

BM'den Musul'da 'güvenli koridor' çağrısı

05 Aralık 2016 17:38
BM'den Musul'da 'güvenli koridor' çağrısı

BM, Irak güçlerine 'Musul'daki sivillerin çıkışı için güvenli koridorlar oluşturulması' çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler (BM), Irak güçlerine devam eden  çatışmalar nedeniyle Musul'da sivil kayıpların önüne geçilmesi amacıyla "kentten  çıkış için güvenli koridorlar oluşturulması" çağrısında bulundu. 
 
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan yazılı  açıklamada, kentteki çatışma hatlarına yakın, doğu bölgelerinde yaşayanların  büyük tehlike altında bulunduğu, düşen havan mermileri ve devam eden çatışmaların  sivil can kayıplarını artırdığı belirtildi.
 
Bir milyon kişiye insani yardımlar durabilir
 
Irak güçlerine "kentten çıkış için güvenli koridorlar oluşturularak  sivillerin korunması kuralına uyma çağrısı" yapılan açıklamada, Musul'daki  çatışmalar nedeniyle terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde bulunan bölgelerdeki  yaklaşık bir milyon kişiye insani yardımların durabileceği belirtildi.
 
"Musul sakinlerinin gıda ve su yardımlarının tükenmeye başladığına"  dikkat çekilen açıklamada, kentteki gıda malzemelerinin azaldığı yönünde "endişe  verici" raporların bulunduğu kaydedildi.
 
"Musul'dan son dört günde 5 bin 400 sivil göç etti"

 
 Irak Kızılayı yetkililerinden İyad Rafid,  Musul'un kuzey ve doğu cephelerindeki çatışmaların devam etmesi ve kurtarılmış  bölgelerde sunulan hizmetlerin yetersizliği nedeniyle göçlerin devam ettiğini  söyledi.
 
Rafid, "Musul'un doğu, kuzey ve güney mahallelerinden son dört günde 5  bin 400 sivil göç etti. Bu kişiler, Hazır, Hasan Şam ve El-Ced'a kamplarına  yerleştirildi." dedi.
Öte yandan Irak Göç ve Göçmenler Bakan Yardımcısı Casim el-Atiyye de  sığınmacıların kamplardan, "kurtarılmış bölgelere" geri gönderilmesi planı  çerçevesinde, 7 bin kişinin kentin güneyindeki bölgelere döndüğünü aktardı.  Atıyye bu plan kapsamında söz konusu kamplardan kentin doğu kesimlerine  dönenlerin de bulunduğunu ifade etti.
Musul'daki çatışmalardan kaçanların büyük çoğunluğunun barındığı Hazır  Kampı'nda 8 bin, Hasan Şam Kampı'nda ise 24 bin kişinin kaldığı belirtiliyor.
 
BM, yaklaşık 1,5 milyon nüfuslu Musul'dan çatışmalar nedeniyle bir  milyona yakın kişinin göç edebileceğini duyurmuştu.

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...