BM'den Suriye için önemli çağrı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye'deki taraflara yönelik silah ambargosu kararı alması çağrısı yaptı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye'deki taraflara yönelik silah ambargosu kararı alması, bunun mümkün olmaması durumunda ise bölgedeki ülkelere kendi imkanlarıyla bu ülkeye silah girişini engellemeleri çağrısı yaptı. BM Genel Sekreteri Ban, Asia Society adlı kuruluşta, Suriye'deki iç savaşa ilişkin 6 maddelik çözüm önerisini sundu. Ülkedeki iç savaşta ölü sayısının 150 binin çok üstüne çıktığını kaydeden Ban, yerlerinden edilen kişi sayısının da Suriye nüfusunun yarısını geçtiğini ve 22 milyonu aştığını ifade etti. Ülkede yaşanan yıkım ve insanların çektikleri çileleri anlatan Ban, "Suriye'de yıkım ve ölümler her yerde. Bu şekilde olmamalıydı" diye konuştu.
Protestoların ilk başladığı dönemde Esed rejiminin bunu güç kullanarak bastırması nedeniyle olayların büyüdüğünü ve radikal grupların güç kazandığını vurgulayan Ban, "Suriye bugün gittikçe artan bir şekilde başarısız ve aciz bir devlet haline dönüşmüştür" dedi.
Suriye'deki temel amaçlarının ateşkes sağlanması ve çatışmaların sona ermesi olduğunu kaydeden Ban, "Suriye içinde, bölge ve uluslararası toplumdaki bölünme ve ülkeye silah akışının devam etmesi, çatışmaları körüklüyor. Bu unsurlar, Irak'ta mezhep çatışmalarının fitilinin ateşlenmesiyle daha da umutsuz bir gelecek beklentisine dönüştü" diye konuştu.
-Silah ambargosu çağrısı-
Genel Sekreter Ban, çatışmaların sona ermesi için 6 maddelik öneri hazırladığını belirterek, konuşmasında bu maddelerin detaylarını paylaştı.
Suriye'de rejimin hava saldırıları, varil bombası ve skud füzesi kullanımı, muhalefetin havan saldırıları ve radikal unsurların terör eylemlerinin, Suriye'deki çatışmaların bir an önce durması gereğini vurguladığını belirten Ban, "Yabancı güçlerin ve grupların temel insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde Suriye'de çatışan taraflara askeri destek vermesi sorumsuzluktur. BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye'ye silah ambargosu kararı alması çağrısı yapıyorum. Eğer Konsey'deki bölünmüşlük buna izin vermezse, ülkelerin bunu kendi başlarına uygulamasını istiyorum. Suriye'nin komşuları, kara ve hava sınırlarından Suriye'ye yasal ya da kaçak silah girişine sıkı yasak getirmeliler" dedi.
Bu ambargonun hükümetin lehine olacak şekilde dengesizlik oluşturma riski olduğunu kabul eden Ban, "Ancak Suriye savaşı askeri şekilde kazanılamaz. Taraflar müzakere masasına oturmalı. Bu noktaya ulaşmak için kaç kişinin daha ölmesi gerekiyor?" diye sordu.