Tgrt Haber

Son dakika! BM'den Suriye kararı: Yardım sevkiyatı 6 ay uzatıldı

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
09 Ocak 2023 18:35 - Güncelleme : 09 Ocak 2023 19:23
Son dakika! BM'den Suriye kararı: Yardım sevkiyatı 6 ay uzatıldı

Son dakika haberi: Suriye'deki iç savaş 11 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği ülkede milyonlarca insan da yardıma muhtaç hale geldi. BM Güvenlik Konseyi, Türkiye üzerinden kuzeybatı Suriye'ye sınır ötesi yardım sevkiyatının 6 ay daha uzatılmasına karar verdi.

Suriye​'deki iç savaş​ 11 yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Kimyasal silah​ kullanma, halkı açlığa sürükleme, tehcir, ablukaya alma, keyfi tutuklama ve işkence gibi savaş suçlarının işlendiğin iç savaşta, yüz binlerce sivil hayatını kaybetti. Savaştan önce nüfusu 23 milyona yakın olan ülkede, ölüm korkusu nedeniyle 6,6 milyon Suriyeli ülkesini terk etti. Bu kişilerin 3,5 milyonundan fazlası Türkiye​'ye sığındı. Birleşmiş Milletler, iç savaş sonrası en az 14 milyon sivil insani yardımlara muhtaç hale geldiğini aktarmıştı. 

YARDIM​ SEVKİYATI 6 AY DAHA UZATILDI

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Türkiye üzerinden Suriye’nin kuzeyine yapılan yardımların devam etmesini sağlayan tasarının temmuz ayına kadar uzatılmasını oybirliğiyle kabul etti. 15 üyeli konseyde Esad rejimini destekleyen Rusya’da karar için lehte oy kullanırken, söz konusu yardımın süresi yarın sona erecekti. BM Güvenlik Konseyi’nin 2014'te kabul ettiği karar tasarısına göre Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyor.

GUTERRES: DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞTİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, Suriye'de zaten çok kötü olan insani durumun kötüleştiği uyarısında bulunmuş, Türkiye'den Suriye’nin İdlib kentine yapılan yardımların yenilenmemesi halinde milyonlarca Suriyelinin kışı atlatamayabileceğini ifade etmişti. Guterres ayrıca, Suriye’ye yapılan yardımların arttığını fakat bunların BM tarafından yapılan yardımların boyutuna ve kapsamının yerine geçemeyeceğine dikkat çekmişti.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...