Tgrt Haber

Son dakika! Tahıl koridoru anlaşmasında yeni gelişme! BM duyurdu: Türkiye ve Ukrayna anlaştı

30 Ekim 2022 23:56 - Güncelleme : 31 Ekim 2022 00:51
Son dakika! Tahıl koridoru anlaşmasında yeni gelişme! BM duyurdu: Türkiye ve Ukrayna anlaştı

Son dakika haberi: Rusya'nın askıya aldığı 'tahıl koridoru' anlaşmasına ilişkin Birleşmiş Milletler'den yeni bir açıklama geldi. BM, Türkiye ve Ukrayna'nın 14 geminin hareketi üzerinde anlaştığını duyurdu.

Rusya​ Savunma Bakanlığı, Ukrayna’dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmayı askıya aldı. Sivastopol'da gerçekleştirilen saldırıları gerekçe göstererek Rusya'nın askıya aldığı 'tahıl koridoru anlaşmasına' ilişkin Türkiye​'den bir açıklama geldi. Tahıl sevkiyatına ilişkin Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Ukrayna’dan gemi çıkışı olmayacak" denildi. Türkiye'nin açıklamasının ardından bir açıklama da Birleşmiş Milletler'den geldi. 

BM​'DEN TAHIL KORİDORU​ AÇIKLAMASI

Ukrayna​, Türkiye ve BM delegasyonlarının, tahil koridoru kapsamında 31 Ekim günü 14 geminin hareket planı ve 40 gemiye yapılacak denetimler konusunda anlaşmaya vardığı duyurulan BM'den yapılan açıklamada, Rus delegasyonunun iki planla ilgili de bilgilendirildiği belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Kırım'da düzenlediği saldırı sonrası anlaşmayı askıya alma kararı verdiklerini bildirdi.

Rusya’nın bu hamlesinin ardından Milli Savunma Bakanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada İstanbul’da bulunan Koordinasyon Merkezinde Rus görevlilerinin halen bulunduğu ve bu süreçte Ukrayna’dan gemi çıkışı olmayacağı belirtildi.

RUSLARLA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

“Sorunun çözümü ve tahıl girişiminin bugüne kadar koordinasyon içerisinde başarıyla sürdürülen faaliyetlerinin devam etmesi için Millî Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar muhataplarıyla görüşmelere devam etmektedir. Söz konusu görüşmelerde taraflara, dünya genelinde insanlığa olumlu etkisi olan ve tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla çözülebileceğini kanıtlayan bu girişimin devamını olumsuz etkileyecek her türlü provokasyondan uzak durulmasının önemi hatırlatılmaktadır.”

Öte yandan Ukrayna tahılının limanlardan sevk edilmesini sağlayan anlaşma Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında 23 Temmuz'da İstanbul'da imzalanmıştı. Bugüne kadar Ukrayna limanlarından 9,3 milyon ton tahıl sevk edildi.

NE OLMUŞTU?

Rusya, Türkiye'nin de arabulucu olduğu tahıl anlaşmasından çekildiğini açıkladı. Rusya’nın bu açıklamasında jet hızıyla cevap veren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Putin’in krizi kasıtlı olarak ağırlaştırdığını söylemişti.

ZELENSKİ: RUSYA KASITLI OLARAK YAPIYOR

Tahıl koridorunda Eylül'den beri 176 geminin beklediğini belirten Zelenski, "Bu Rusya’nın kıtlık sorununu Afrika ve Asya’ya yayma niyetidir. Birkaç kıtada kasten kıtlık yaratmaya çalışıyorsa, Rusya G20'deki diğerler ülkeler arasında nasıl olabilir? Bu saçmalık. Rusya'nın G20'de yeri yok.” demişti. 

ABD’DEN RUSYA’YA DEVAM ÇAĞRISI

Rusya'nın bu kararına Amerika’dan da tepki gelmiş anlaşmanın başarılı olduğunu ve devam etmesi gerektiğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilmesinden üzüntü duyduklarını belirterek Moskova'yı girişimin işleyişini sürdürmeye çağırmıştı.

Tahıl koridoru Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan "gıda krizi" riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye'nin çabalarıyla oluşturuldu.

Tahıl koridorundan bugüne kadar 408 gemi ile 9,2 milyon tondan fazla tahıl taşındı.

Ukrayna limanlarından tahıl yükü ile ayrılan gemilerden 195'inin belirlenen limanlara intikali tamamlandı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...