Tgrt Haber

BMGK'dan 'ateşkessiz' tasarı geçti! Gazze için acil adım çağrısı 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
22 Aralık 2023 20:29 - Güncelleme : 22 Aralık 2023 21:43
BMGK'dan 'ateşkessiz' tasarı geçti! Gazze için acil adım çağrısı 

Son dakika haberi: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için "acil adım atılması" talep edilen karar tasarısı kabul edildi. İsrail'e yardımlarını esirgemeyen ABD, insani yardım tasarısında çekimser kaldı.

Birleşmiş Milletler​ Güvenlik Konseyi, İsrail'in abluka altına aldığı Gazze’ye yardımın engelsiz ve genişletilerek ulaştırılması için acil adımlar atılması çağrısı yaptı.

ABD ve Rusya'nın çekimser kaldığı tasarıda ateşkese ilişkin bir konu yer almadı. 

Karar tasarısında taraflara, uluslararası insani hukukun ilkelerine saldırılmaması gerektiğinin altı çizildi. Birleşmiş Milletler ve insani yardım​ personelinin, tesislerinin ve sevkiyatlarının korunması vurgulandı.

Rusya'nın Birleşmiş Milletleri Daimi Temsilcisi karar ile ilgili; "Konsey, bu tasarıyı kabul ederek, İsrail ordusuna Gazze​ Şeridi'ni daha fazla temizlemesi için tam bir hareket özgürlüğü vermiş olacak." değerlendirmesinde bulundu. 

"ÇATIŞMALARA ARA" TALEBİ KALKTI! 

Birleşmiş Milletler, Gazze'deki insani yardımların erişiminin güvenli ve kesintisiz olması için yeni karar aldı. İlk tasarıda yer alan ve ABD'nin itiraz ettiği "çatışmalara ara verilmesi" talebi, revize edilerek, Gazze'de insani yardımların güvenli ve kesintisiz erişimi için acil adımlar atılması ve çatışmalara sürdürülebilir bir şekilde ara verilmesi çağrısına dönüştürüldü.

Önceki tasarıda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten yardımların denetlenmesi için bir sistem kurması talep ediliyordu. Ancak yoğun müzakerelerin ardından, sistem yerine "Gazze'deki sivil topluma yardımların ulaşımını hızlandırmak için Genel Sekreter'in Kıdemli İnsani ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü" ataması yapılması kararlaştırıldı.

Kararda, Genel Sekreter tarafından atanacak koordinatörün, Gazze'ye yardımların sevkiyatını hızlandırmak ve kolaylaştırmak için bir mekanizma kurması talep ediliyor. Ayrıca, koordinatör atamasının bir an önce yapılması ve gerekli personel ve teçhizatın sağlanarak BM yetkisiyle çalışması isteniyor.

Koordinatör, insani yardımların türünü teyit etmekle görevlendirildi. Ayrıca, insani yardım sevkiyatını "kolaylaştırma, koordine etme, denetleme ve teyit etme" görevleri de koordinatöre verildi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...