Tgrt Haber

BMGK Orta Doğu'daki gerginlik için toplandı! Guterres'ten sert açıklamalar: Artık mide bulandırıcı hal aldı

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: tgrthaber.com
02 Ekim 2024 18:55 - Güncelleme : 02 Ekim 2024 18:56
BMGK Orta Doğu'daki gerginlik için toplandı! Guterres'ten sert açıklamalar: Artık mide bulandırıcı hal aldı

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırı sonrası misilleme yapan İran, dün gece 'Gerçek Vaad 2' adlı operasyonlar balistik füzelerle İsrail'e saldırı düzenledi. BMGK bugün için acil toplanırken BM Genel Sekreteri Guterres'ten çok sert açıklamalar geldi. Guterres, "Artık mide bulandırıcı hal alan ve Orta Doğu halkını uçuruma iten gerginlik artışına 'dur' deme zamanı" diye konuştu. 

İsrail'in Lübnan​'a düzenlediği 'Kuzeyin Okları' isimli kara harekatının ardından İran​ harekete geçti. 'Gerçek Vaad 2' operasyonu başlatan İran, füzelerle Tel Aviv​ dahil birçok İsrail şehrini hedef aldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu​, İran'ın 'büyük bir hata yaptığını, bunun karşılığının olacağını' söylerken İran da her türlü saldırıya karşılık verileceğini belirtti. Dün gece Orta Doğu'da ortalık yangın yerine dönerken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün toplandı. 

İsrail'in 'İstenmeyen kişi' olarak ilan ettiği BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 'Orta Doğu cehenneme dönüşüyor' diyerek sert açıklamalarda bulundu.

BMGK Orta Doğu'daki gerginlik için toplandı! Guterres'ten sert açıklamalar: Artık mide bulandırıcı hal aldı - 1. Resim


"GERGİNLİK ARTIŞ GÖSTERDİ"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mavi Hat boyunca yıllardır süren gerginliğin geçen yıl ekim ayından itibaren önemli ölçüde tırmandığını hatırlattı. Guterres, mevcut gerginliğin "dramatik" bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, "Bu kadar büyük bir artış yaşanırken, BMGK'nin 1701 sayılı kararının uygulanabilirliğinin sorgulanması kaçınılmaz oluyor." dedi.

BMGK Orta Doğu'daki gerginlik için toplandı! Guterres'ten sert açıklamalar: Artık mide bulandırıcı hal aldı - 2. Resim


'İSRAİL ATEŞKES İSTEMİYOR'

Guterres, İsrail’in Beyrut ve Lübnan’ın diğer bölgelerinde düzenlediği hava saldırılarını hatırlatarak, ABD ve Fransa’nın ateşkes teklifi sunduğunu, ancak İsrail’in bu öneriyi kabul etmediğini belirtti. İsrail’in aksine saldırılarını yoğunlaştırdığını ifade eden Guterres, aynı zamanda İsrail’in Lübnan’ın güneyine sınırlı bir kara harekâtı başlattığını da aktardı. Guterres, “Geçtiğimiz ekim ayından bu yana Lübnan’da 1700 kişi hayatını kaybetti. Bu kayıpların 100’ü çocuk, 194’ü kadın.” dedi. Ayrıca, yaklaşık 346 bin Lübnanlının evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

BMGK Orta Doğu'daki gerginlik için toplandı! Guterres'ten sert açıklamalar: Artık mide bulandırıcı hal aldı - 3. Resim


SAVAŞIN YIKICI SONUÇLARI...

Hizbullah’ın İsrail’e yönelik roket ve füze saldırılarının sürdüğüne değinen Guterres, bu saldırılar sonucunda 49 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Lübnan’da geniş çaplı bir savaşın önlenmesinin kritik olduğunu vurgulayan Guterres, böyle bir çatışmanın ağır ve yıkıcı sonuçları olacağını söyledi. Sivillerin büyük zarar gördüğünü belirten BM Genel Sekreteri, yaşanan durumu kınadığını dile getirdi. Guterres, nisan ayında İran’ın saldırılarını kınadığı gibi, dün de İran’ın İsrail’e füze saldırısını kınadığını vurguladı ve bu açıklamanın bağlamının açık olduğunu ifade etti.

BMGK Orta Doğu'daki gerginlik için toplandı! Guterres'ten sert açıklamalar: Artık mide bulandırıcı hal aldı - 4. Resim


GAZZE İÇİN ATEŞKES ÇAĞRISI

İsrail'in geçen ekim ayından bu yana Gazze'de neden olduğu yıkımın daha önce benzeri görülmemiş düzeyde olduğuna tekrar dikkati çeken Guterres, artık Gazze'de ateşkes sağlanması, esirlerin serbest bırakılması ve iki devletli çözüm için çaba sarf edilmesinin gerekli olduğunu ifade etti. 

"ORTA DOĞU MİDE BULANDIRICI HAL ALDI"

"Artık mide bulandırıcı hal alan ve Orta Doğu halkını uçuruma iten gerginlik artışına 'dur' deme zamanı." diyen Guterres, her bir gerginliğin diğerine zemin hazırladığını kaydetti. Guterres, zamanın daraldığı konusunda uluslararası toplumu uyardı.

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ayşe 2 Ekim 2024 18:58

Bu kadar sık sık patlayan bomba neyin nesi ya, herkes huzur içinde yaşasın artık

Sonraki Haber Yükleniyor...