BMGK'da Suriye görüşüldü
BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'nin tüm bölgelerine yardım ulaştırılabilmesi için hazırlanan karar tasarısı üzerinde görüşmeler başladı.
BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'nin tüm bölgelerine kesintisiz tam yardım ulaştırılabilmesi için Avustralya, Ürdün ve Lüksemburg tarafından hazırlanan karar tasarısı üzerinde görüşmeler başladı. BMGK'daki 15 ülkenin daimi temsilcisi düzeyinde başlanan ve kapalı gerçekleşen görüşmede tasarıya ilişkin ilk görüşlerin paylaşıldığı öğrenildi. Daimi temsilcilerin ayrılmasının ardından görüşmelerin uzmanlar seviyesinde devam ettiği kaydedildi. Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, BMGK çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarı hakkındaki müzakerelerin ne kadar süreceğini henüz bilmediklerini belirterek, tasarının bir an önce kabul edilmesinden yana olduklarını söyledi.
Tasarıda Suriye'deki tüm bölgelere insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesinin istendiğini kaydeden Araud, insani yardım konusunda Suriye'de uzun süredir önemli bir adım atılamadığını ifade etti. Ruanda'daki soykırımdan bu yana en büyük insani krizin Suriye'de yaşandığını vurgulayan Araud, 3 milyon Suriyelinin yardımlara düzenli olarak ulaşamadığını anlattı. Karar tasarısının gayet dengeli ve basit hazırlandığını ifade eden Araud, "Tasarıda, kentlerdeki kuşatmanın kaldırılması, rejim tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının sonlandırılması, okul ve hastanelerin asker ve silahtan arındırılması, insani yardımlara izin verilmesi çağrısı yapılıyor. Çok sade, politik olmayan, dengeli ve itiraz edilmemesi gereken bir tasarı" dedi. Tasarıda düzeltmeler de yapılabileceğini dile getiren Araud, hazırlanan metnin provokatif ya da "halkla ilişkiler" çalışması olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Araud, "Cenevre görüşmeleri devam ederken böyle bir tasarının gündeme gelmesini nasıl değerlendirdiğinin" sorulması üzerine de tasarının Cenevre görüşmelerini etkilemesini istemediklerini ancak Cenevre'deki görüşmelerde de kimsenin önemli bir gelişme göremediğini ifade etti.
Daha önceki açıklamalarında tasarıyı "tek yanlı ve kabul edilemez" bulduğunu belirten Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise BMGK çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. Churkin, Konsey çıkışında sadece, "Suriye'deki insani sorunlara ilişkin fikir alışverişinde bulunduk" ifadelerini kullanmakla yetindi. Churkin daha önce yaptığı açıklamalarda, tasarının Cenevre'deki politik sürece zarar verebileceğini belirterek, zamanlamanın doğru olmadığını belirtmiş ve tasarıyı veto edecekleri sinyalini vermişti. Öte yandan New York Times gazetesinde aralarında Madeleine Albright, Morton Abramowitz gibi siyasetçi, diplomat, sanatçı ve din adamları bulunan 51 kişinin imzaladığı, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin ve Rus Hükümeti'ne hitaben tam sayfa yayımlanan mektupta, Suriye'deki insani durum anlatılarak BMGK karar tasarısına destek verilmesi istendi. Soçi'deki Kış Olimpiyat Oyunları'nda dostluk ve kardeşlik ortamının oluştuğu ifade edilen mektupta, sadece bin kilometre uzaklıktaki Suriye'de ise büyük bir insani krizin yaşandığı vurgulanarak, Putin'den tasarıya destek vererek liderlik sergilemesi istendi. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) tarafından yapılan yazılı açıklamada da BMGK karar tasarısına destek talep edildi.
Tasarının veto edilmesinin Suriye halkının daha fazla kanının akmasına göz yumulması anlamına geleceği belirtilen açıklamada, "Rusya'nın tasarıyı engellememe ahlaki sorumluluğu var. Tasarının engellenmesi, Rusya'nın, özgürlük ve demokrasi isteyen halkına savaş açan diktatör Esed'e desteğini sürdürdüğü ve onun suçlarını örttüğü anlamına gelecektir" ifadeleri kullanıldı.