Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (BMBG) görev süresini bir yıl daha uzatma kararı aldı. KKTC karara tepki gösterdi.
BMGK, Kibris'ta 1964'ten beri Ada'da bulunan BM Baris Gücü'nün (BMBG) görev süresini bir yil daha uzatma karari aldi.
KKTC karara sert tepki gösterdi. KKTC'den yapilan açiklamada 'Kibris Türk tarafinin iradesini ve varligini yok sayan bu yaklasimi reddediyoruz' denildi.
Kibris hakkindaki karar, BMGK'de düzenlenen oylamada oy birligiyle kabul edildi. Böylelikle, 1964'ten beri Ada'da bulunan BMBG'nin görev süresi 1 yil daha uzatilmis oldu.
Kararda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, eski Kolombiya Disisleri Bakani Cuellar'i Kibris Sahsi Temsilcisi olarak atamasinin memnuniyetle karsilandigi bildirilirken, taraflara bunu firsat olarak degerlendirme ve isbirligi içinde hareket etme çagrisi yapildi.
Taraflara ara bölgede gerginligi azaltma çagrisi yapilan kararda, ara bölgenin bütünlügünün muhafaza edilmesinin önemine dikkati çekildi.
Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, BMBG'nin görev süresinin 31 Ocak 2025 tarihine kadar uzatilmasina iliskin 2623 (2024) sayili BMGK kararinin kabul edildigi belirtilerek, BMBG'nin Kibris'taki varliginin 60. yila ulastigi hatirlatildi.
Açiklamada, BMBG'nin Ada'daki iki tarafa esit davranmak ve anlasmazliklara adil çözüm bulmak gibi temel görevlerini yerine getiremedigi savunularak, BMBG'nin tüm taraflarca sürdürülemez olarak kabul edilen statükonun koruyucusu konumuna geldigi kaydedildi.
KKTC Disisleri Bakanligi açiklamasinda, BMBG'nin bugüne kadar KKTC sinirlari içerisinde faaliyetlerini sürdürmesinin en büyük nedenin KKTC makamlarinin iyi niyetle isbirligi yapmasindan kaynaklandigi bildirilerek, su ifadelere yer verildi:
"Güvenlik Konseyi, tarafimizin onayini almadan Baris Gücü'nün görev süresini uzatarak hatasini bir kez daha tekrarlamistir. Kibris Türk tarafinin iradesini ve varligini yok sayan bu yaklasimi reddediyoruz. Kibris'in kuzeyinde egemenlik, Kibris Türk halkina ve onun devleti Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'ne aittir. Baris Gücü'nün ülkemizdeki faaliyetlerini mesru bir zeminde yürütmesi sarttir."
BMGK üyelerinin geçerliligini yitirmis kararlarini gözden geçirmesi ve Ada'da kendi sinirlari içinde iki ayri halk ve iki ayri devletin varligina dayali yeni bir yaklasim benimsemeleri gerektigi vurgulanan açiklamada, Kibris için tek gerçekçi çözümün mevcut iki devletin egemen esitligi ve esit uluslararasi statüsü temelinde iyi komsuluk iliskisi gelistirmelerinden geçtigi dile getirildi.
BMGK'nin, BMBG'nin görev süresini uzatma kararinda ara bölge ihlallerine ve münhasiran Pile'deki duruma da deginildigi aktarilan açiklamada, "Yasananlarin tek sorumlusu tamamen insani amaçli Yigitler-Pile yolunun yapimini engellemeye çalisan Baris Gücü'dür. Kibris Türk tarafi konuya iliskin olarak Baris Gücü ile saglanan mutabakatin uygulanmasini ve yol insaatinin en kisa sürede tamamlanmasini talep etmektedir.
Diger yandan, Ada'nin sözde tek sahibi oldugu iddiasindaki Rum yönetimi, bu hakimiyetçi tutumunu ara bölgeye de genisletmeye çalismaktadir. Ara bölgede yasanan gerginlik ve ihlallerin giderek artmasi bu çarpik anlayisin bir sonucudur." degerlendirmesine yer verildi.
Disisleri Bakanlig'indan Kibris Adasi’nda BMBG’nin görev süresinin uzatilmasi iliskin yapilan açiklamada, “30 Ocak 2024 tarihinde Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi tarafindan kabul edilen, Kibris Adasi’nda konuslu Birlesmis Milletler Baris Gücü’nün (BMBG) görev süresinin bir yil uzatilmasina iliskin 2723 (2024) sayili karar hakkinda Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamayi tümüyle destekliyoruz” denildi.
Kibris'taki BM Baris Gücü, 1964 yilinda Güvenlik Konseyinin karariyla 796 askeri ve 65 polis personelinden olusan bir güçle kurulmustu.
Kibris adasi 1974'ten bu yana kuzeyde Türk ve güneyde Rumlar olmak üzere iki parçaya bölünmüs, 2004'te Kibrisli Rumlar, BM tarafindan sunulan adanin iki parçasini birlestirmeye yönelik bir plani reddetmisti.