BMGK'dan Rusya'nın teklifi geçmedi sadece bir ülke destekledi
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Ukrayna'ya insani yardım öngören bir yasa tasarısı hazırlandı. Ukrayna için hazırlanan yasa tasarısını onaylamayan Rusya'nın tasarısı da kabul edilmedi. BMGK'da Rusya'ya yalnızca bir ülke destek verdi, 13 ülke ise çekimser kaldı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Ukrayna'daki savaşın insani sonuçlarına dikkat çeken bir oturum düzenlendi. Rusya oturumun, 'siyasileştirildiği' gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyine kendi tasarısını getirdi. Rusya, Ukrayna'daki savaşın sorumlusundan hiç bahsetmeyen ancak ülkede "kötüye giden insani durumdan endişe duyulan" tasarısını BM Güvenlik Konseyinde oylamaya sundu. 15 üyeli konseyde tasarıya Rusya'ya tek destek Çin'den geldi, 13 ülke ise çekimser kaldı. Rusya'nın tasarısı BM Güvenlik Konseyinde gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi.
BMGK'de bir tasarının kabul edilmesi için en az 9 "evet" oyu kullanılması ve konseyin 5 daimi üyesinin veto etmemesi gerekiyor.
SALDIRILARIN SORUMLUSUNDAN HİÇ BAHSEDİLMİYOR
Rusya'nın BMGK'ye sunduğu, sivillere yönelik saldırıların güçlü şekilde kınandığı ve kötüye giden insani durumdan endişe duyulan tasarıda, saldırıların sorumlusundan hiç bahsedilmiyordu.
Öte yandan BM Genel Kurulu, Ukrayna'daki savaşın insani sonuçlarına dikkati çeken ve daha fazla yardım çağrısı yapan Rusya'nın diplomatik izolasyonunu derinleştirecek yeni bir tasarıyı görüşüyor ve bu hafta içinde oylamaya hazırlanıyor.
''GÜLÜNÇ' TASARIYA İHTİYAÇ YOK''
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, Rusya'nın savaşın sorumlusu olduğundan bahsetmeyen hiçbir tasarıya destek vermeyeceklerini belirterek, "Rusya gerçekten insani durumu umursasaydı, çocukları bombalamaz, kuşatmaya son verirdi ama yapmadı." dedi.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield ise Ukrayna'ya yardım için Rusya'nın bu "gülünç" tasarısına ihtiyaç duymadıklarını söyledi.
Rusya'yı "acımasız eylemlerini örtbas etmek" için BMGK'yi kullanmakla suçlayan Thomas Greenfield, "Rusya'nın, uluslararası toplumdan kendi yarattığı insani kriz için yardım isteyen bir karar ortaya koyma cüretinde bulunması gerçekten akıl almaz bir durum." ifadesini kullandı.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise konseye sundukları tasarının diğer insani yardım tasarılarına benzediğini ve siyasileştirilmediğini savunarak, tasarının kabul edilmemesinden üzüntü duyduğunu söyledi.