Tgrt Haber

Boeing ihracat ihlallerine neden oldu: Dudak uçuklatan ödemeyi kabul etti

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: tgrthaber.com.tr / Çeviri
01 Mart 2024 10:17 - Güncelleme : 01 Mart 2024 12:20
Boeing ihracat ihlallerine neden oldu: Dudak uçuklatan ödemeyi kabul etti

Amerikan havacılık şirketi Boeing, Çinli çalışanların Pentagon programlarıyla ilgili dosyaları uygunsuz şekilde indirmesi gibi ihlallerle suçlanıyor

Boeing​, geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin​'deki çalışanların ABDPentagon​ programlarıyla ilgili belgeleri uygunsuz bir şekilde indirmesi de dahil olmak üzere çok sayıda ihracat ihlali nedeniyle ABD Dışişleri Bakanlığı ile 51 milyon dolarlık bir anlaşmaya vardığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı 2013-2017 yılları arasında Çin'deki Boeing tesislerinde çalışan üç Çinli çalışanın F-18, F-15 ve F-22 savaş uçakları, E-3 havadan uyarı ve kontrol sistemi, AH-64 Apache saldırı helikopteri ve AGM84E seyir füzesi gibi programlarla ilgili teknik verileri indirdiğini söyledi.

18 ÜLKEDE TEKNİK VERİLER İZİNSİZ İNDİRİLDİ

Boeing, 2013-2018 yılları arasında Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Hong Kong, Hindistan, İtalya, Japonya, Kenya, Fas, Rusya, Singapur, Güney Kore, İspanya, Tayland, Tayvan, Ukrayna ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere 18 ülkedeki Boeing ve ortak tesislerinde teknik verilerin izinsiz olarak indirildiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, idari uzlaşmanın teknik verilerin izinsiz ihracatını kapsadığı ve Silah İhracatı Kontrol Yasası ve Uluslararası Silah Trafiği Yönetmeliği'nin 199 ihlalini çözdüğü belirtildi.

Boeing Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin'deki Çinli çalışanların ABD Pentagon programlarıyla ilgili belgeleri uygunsuz bir şekilde indirmesi de dahil olmak üzere çok sayıda ihracat ihlali nedeniyle ABD Dışişleri Bakanlığı ile 51 milyon dolarlık bir anlaşmaya vardığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı 2013-2017 yılları arasında Çin'deki Boeing tesislerinde çalışan üç Çinli çalışanın F-18, F-15 ve F-22 savaş uçakları, E-3 havadan uyarı ve kontrol sistemi, AH-64 Apache saldırı helikopteri ve AGM84E seyir füzesi gibi programlarla ilgili teknik verileri indirdiğini söyledi.

TEKNİK VERİLER İZİNSİZ OLARAK İHRAÇ EDİLDİ

Dışişleri Bakanlığı anlaşmanın "savunma ürünlerinin sadece uygun izinler çerçevesinde ihraç edilmesinin önemini vurguladığını" ve hükümet tarafından yapılan "kapsamlı bir uygunluk incelemesini" takip ettiğini söyledi.

Boeing, "ticaret kontrolleri yükümlülüklerimize bağlı olduğunu ve anlaşma kapsamında dışişleri bakanlığı ile çalışmayı dört gözle beklediğini" söyledi. Şirket, ticaret kontrolleri uyum programını sürekli olarak geliştirmeye kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanlığı, Boeing'in İsrail, Türkiye ve Lübnan da dahil olmak üzere bir dizi ülkeye savunma programlarıyla ilgili bazı savunma malzemeleri ve teknik verileri izinsiz olarak ihraç ettiğini de belirtti.

Boeing, çoğunlukla 2020'den önce meydana gelen ihlalleri gönüllü olarak açıkladı ve hükümet belgelerinde gizli materyallerin ifşa edildiği iddia edilmedi. Bakanlık, Boeing'in işbirliği yaptığını ve "söz konusu davranıştan bu yana uyum programına çok sayıda iyileştirme dahil ettiğini" söyledi.

Anlaşma, üç yıllık bir mutabakat anlaşması ve 51 milyon dolarlık sivil cezayı içeriyor; bunun 24 milyon doları, Boeing'in uyum programını güçlendirmek için iyileştirici uyum önlemleri için fonları kullanabilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı tarafından askıya alınacak.

Dışişleri Bakanlığı, Boeing'in en az iki yıl boyunca anlaşmayı denetlemek üzere harici bir özel uyum görevlisi görevlendireceğini ve bunun da iki dış denetim gerektireceğini ekledi.

Kaynak: tgrthaber.com.tr / Çeviri
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...