Tgrt Haber

BRICS hattı genişliyor: İran'ın ardından Suudi Arabistan'ın da katılımı resmileşti

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
03 Ocak 2024 09:58 - Güncelleme : 03 Ocak 2024 10:04
BRICS hattı genişliyor: İran'ın ardından Suudi Arabistan'ın da katılımı resmileşti

Rusya'nın 2024 yılında BRICS dönem başkanlığını devralmasının ardından Vladimir Putin, 30 ülkenin BRICS'e katılmak istediğini duyurmuştu. BRICS grubuna dün İran'ın resmi olarak tam üye olmasıyla birlikte bugün Suudi Arabistan'da BRICS'e katıldığı duyuruldu. Yeni üyelerin katılmasıyla grubun üye sayısının iki katına çıkması bekleniyor.

İran​ Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani​, dün İran’ın başkenti Tahran’da düzenlediği basın toplantısında, İran'ın bugün itibarıyla BRICS’e resmi olarak tam üye olduğunu duyurarak, “BRICS, yeni üyesinin katılımıyla uluslararası dengelerde yeni bir konum elde etti. İran, BRICS’in çok yönlülüğü, potansiyel ve fırsatlarından yararlanmayı her zaman ciddiyetle takip etmiş ve BRICS​ çok yönlü işlevselliğiyle uluslararası alanda İran’a çok yönlü fırsatlar sunmuştur” dedi.

Dün İran'ın resmen katıldığı BRICS'e bugün de Suudi Arabistan​ katıldı. Suudi devlet televizyonu, ülkenin BRICS ülkeler bloğuna resmen katıldığını duyurdu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Saud Al Faysal, 2023'te düzenlenen BRICS Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, krallığın önerilen 1 Ocak katılım tarihinden önce ayrıntıları inceleyeceğini ve uygun kararı alacağını söylemişti.

"FAYDALI VE ÖNEMLİ BİR KANAL"

Prens Faysal bin Farhan, BRICS grubunun ekonomik işbirliğini güçlendirmek için "faydalı ve önemli bir kanal" olduğunu belirtmişti. BRICS, Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya, İran ve Mısır'ın üyelik başvurularını kabul ederek ağustos ayında üyelik davetinde bulunmuştu.

Suudi Arabistan'ın katılımı, ABD ile Çin arasındaki jeopolitik gerilimlerin ve Çin'in ülke içindeki nüfuzunun arttığı bir döneme denk geliyor.

ÜYE ÜLKE SAYISINI ARTIRMA KARARI ALINMIŞTI

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ülkelerinden oluşan BRICS ülkelerinin liderleri, 24 Ağustos 2023 tarihinde 15'incisi düzenlenen zirvede üye ülke sayısını artırma kararı almış, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır, Arjantin ve Etiyopya BRICS üyeliğine davet edilmişti.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...