Tgrt Haber

Bulgaristan Başbakanı'ndan Türkiye açıklaması

23 Eylül 2015 23:12
Bulgaristan Başbakanı'ndan Türkiye açıklaması

Bulgaristan Başbakanı Borisov, “Türkiye Başbakanı Davutoğlu ile birlikte sığınmacılar konusunda ortak bir inisiyatif geliştiriyoruz” dedi.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, “Türkiye Başbakanı Davutoğlu ile birlikte sığınmacılar konusunda ortak bir inisiyatif geliştiriyoruz” dedi.

Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) liderleri zirvesine katılan Borisov, toplantı öncesi Bulgar gazetecilere yaptığı açıklamada, son dönemde Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile özellikle sığınmacılar konusunda yoğun bir işbirliği içinde olduklarını ve ortak bir inisiyatif geliştirmeyi planladıklarını belirterek, “Mevkidaşımdan bir mektup aldım. Komşumuz Türkiye, orada bulunan milyonlarca sığınmacı yüzünden büyük zorluklar çekiyor” diye konuştu.

Borisov, Başbakan Davutoğlu ile birlikte Suriye’de bir güvenlik bölgesinin oluşturulması ve sığınmacıların memleketlerinin yakınında olacak bu bölgede barındırılmasını planladıklarını, bu teklifi AB zirvesinde dile getireceğini ifade etti.

Hava durumunun gittikçe bozulduğunu anımsatarak, sığınmacıların gerek Suriye’ye gerekse diğer ülkelere dönmeleri için bir olanak bulunmadığını aktaran Borisov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sınırlarımıza doğru sığınmacı akını muazzam artabilir. 10 milyonu aşkın sığınmacı Bulgaristan’a girmeyi isteyebilir. AB’nin iki dış sınırında Bulgaristan ve Yunanistan var. Suriye’den 7 milyon daha gelebilir, Türkiye’de 2 milyon daha var. Türkler büyük çaba gösterip gelen bu insanlara son derece, Avrupai, insancıl yaklaşıyorlar. Onlara milyarlarca dolar harcadılar ancak ülkesinde tutamıyorlar, çünkü sığınmacılar geri dönemiyor. Onlar Bulgaristan’a girip buradan bir yerlere gitmeliler.”

Başbakan Borisov, 14-15 Ekim'de İstanbul’da Başbakan Davutoğlu ile birlikte bu konuyu görüşmeyi planladığını söyledi.

Sınırdaki güvenlik önlemlerinin artırımını da çözüm olarak görmeyen Borisov, “Sınırları ne kadar sıkı kapatırsak, baskı bir o kadar daha artıyor” dedi.

Bulgaristan’ın mülteci kamplarındaki yaşam koşulları konusuna da değinen Borisov, “Bizdeki koşulların düzeyi istediğimizin altındadır. Ancak Bulgaristan’da da zaten binlerce insan bundan çok daha iyi koşullarda yaşamıyor. Ülkemizdeki bir kaç yüz bin Roman için büyük çabalar gösteriyoruz. Onlar da geçmişte bir yerlerden gelmiş ve biz onları Bulgaristan’da tutmak için her yıl milyarlar harcıyoruz” ifadelerini kullandı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...