Tgrt Haber

Son dakika! Burkina Faso'da 1 yıl içinde ikinci askeri darbe: Ordu yönetime el koydu

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / İHA
30 Eylül 2022 23:58 - Güncelleme : 01 Ekim 2022 00:52

Son dakika haberi: Tarihi darbelerle dolu olan Afrika ülkesi Burkina Faso'da ordu yönetime bir kez daha el koydu. Son olarak bu yılın ocak ayında darbe yaşayan ülkede, askerler devlet televizyonuna çıkıp canlı yayında darbe bildirisi okudu. Açıklanan bildiride, bir sonraki emre kadar anayasanın askıya alındığını ve hükümetin feshedildiği duyuruldu.

Burkina Faso​'da ordu, anayasanın askıya alındığını, hükümetin ve parlamentonun feshedildiğini duyurdu. 

Ulusal televizyonda bir subay tarafından okunan bildiride, Devlet Başkanı Paul Henri Damiba'nın görevden alındığı, anayasanın askıya alındığını, hükümetin ve parlamentonun feshedildiği duyuruldu. Kararın güvenlik endişeleri nedeniyle alındığı ve ülke sınırlarının kapatıldığı bildirildi.

DARBEYLE GELDİ DARBEYLE GİTTİ

24 Ocak'ta kendilerine 'Kurtuluş ve Restorasyon için Yurtsever Hareket (MPSR)' adını veren grup adına devlet televizyonu RTB'de Yüzbaşı Kader Ouedraogo tarafından okunan bildiride Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore iktidarının devrildiği ve Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba'nın MPSR'nin lideri olduğu söylenmişti.

Darbenin arkasındaki isim Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba, kendisini cumhurbaşkanı ve başkomutan ilan etmişti.

Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba hükûmeti feshedilirken, ülkenin yeni lderinin ordu komutanı İbrahim Traore olduğu aktarıldı.

MAZİSİ DARBELERLE DOLU

Afrika'nın batısında yer alan ve 20 milyonu aşkın nüfusu bulunan Burkina Faso'nun geçmişi darbelerle dolu. 1960 yılında Yukarı Volta adı ile Fransız sömürgesinden kurtulup bağımsızlığa kavuşan ülke, 1983 yılında bugünkü adını aldı.

İlk darbeyi bağımsızlıktan 6 yıl sonra (1966) yaşayan Burkina Faso'da; 1980, 1982, 1983, 1987 ve 2014 yıllarında da darbe​ oldu. Son olarak 24 Ocak 2022 tarihinde devlet televizyonundan yönetimi ele geçirdiklerini ilan eden darbeci askerler, Devlet Başkanı Marc Roch Christian Kabore'yi devirdiklerini duyurmuştu.

Kaynak: TGRT Haber / İHA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...