Tgrt Haber

Çağ dışı karara Taliban'dan skandal savunma: Kızların üniversiteye gitmesi İslami kurala aykırı

23 Aralık 2022 08:59 - Güncelleme : 23 Aralık 2022 09:22
Çağ dışı karara Taliban'dan skandal savunma: Kızların üniversiteye gitmesi İslami kurala aykırı

Afganistan'da Taliban'ın çağ dışı kararıyla üniversitelerde kız öğrencilerin eğitim alması yasaklandı. Taliban'ın Yüksek Öğretim Bakan Vekili Nida Muhammed Nedim, bu skandal kararı, skandal bir savunma ile savundu.

Afganistan​'da Taliban​ yönetimi, ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerde kız öğrencilerin eğitimine ara verdi. Birçok ülkenin tepki gösterdiği bu kararı bir de savunarak Yüksek Öğretim Bakan Vekili Nida Muhammed Nedim açıklamalarda bulundu. Vekil Nedim, Afganistan devlet televizyonunda katıldığı bir programda yüksek öğretim alanında Taliban yönetiminin getirdiği kuralların düzgün bir şekilde uygulanmadığını savundu.

Nedim, "üniversitelerde kız öğrencilerin örtünme kurallarına riayet etmediğini, yasağa rağmen halen bazı üniversitelerde karma eğitimin devam ettiğini, kız öğrencilerin üniversite eğitimi için farklı vilayetlere gidip ailesi ya da herhangi bir 'mahremi' olmadan orada yaşaması ve buradaki yurtlarda kalmasının uygun olmadığını ve üniversitelerdeki bazı bölümlerde kız öğrencilerin eğitim​ almaması gerektiğini" söyledi.

''İSLAMİ KURALLARA VE AFGAN ONURUNA TERS''

Ziraat ve mühendislik gibi bazı bölümlerde kızların eğitim almasının "İslami kurallara ve Afgan onuruna ters" olduğunu iddia eden Nedim, "Amacımız kızları eğitimden mahrum bırakmak değildir. Üniversitelerdeki sorunların çözülmesi için çalışmalar devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Çağ dışı karara Taliban'dan skandal savunma: Kızların üniversiteye gitmesi İslami kurala aykırı

''İÇİŞLERİMİZE KARIŞMASINLAR''

Uygulamaya uluslararası alandan gelen tepkiler için ise "İçişlerimize karışmasınlar" diyen Nedim, kız ve erkeklerin eğitim aldığı medreseler için ise yeni bir kararın gündemde olmadığını, medreselerin faaliyetlerini mevcut haliyle sürdüreceğini belirtti. Taliban yönetimi, önceki gün, kız öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimlerinin ikinci bir duyuruya kadar askıya alındığını açıklamıştı.

AFGAN KADINLAR HAKLARINI İSTİYOR

Afganistan'da Taliban yönetiminin ülke genelindeki yükseköğretim kurumlarında kadın öğrencilerin eğitimlerini askıya almasını, kapalı ortamlarda bir araya gelen gruplar sert dille eleştirdi. Dün akşam saatlerinde, Taliban yönetiminin kadın öğrencilerin üniversitelerdeki eğitimlerini ikinci bir duyuruya kadar askıya alma kararına rağmen ülke genelinde birçok kadın öğrenci üniversitelerinin yolunu tuttu. Ancak kapıdaki güvenlik görevlileri kadınları içeri almayarak onlara Yükseköğretim Bakanlığının "ikinci duyurusuna" kadar evlerinde beklemelerini söyledi.

Çağ dışı karara Taliban'dan skandal savunma: Kızların üniversiteye gitmesi İslami kurala aykırı

Afgan kadın öğrenciler de sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarda karara tepki göstererek haklarını talep etti. Paylaşımlarda, uluslararası topluma seslenilerek destek arandı. Taliban güçlerinin aldığı önlemlerin de etkisiyle bazı bireysel ya da küçük gruplar dışında büyük çaplı bir gösteri göze çarpmadı.

''EĞİTİM İSLAMİ VE YASAL HAKKIMIZDIR''

Başkent Kabil'in Teymeni Mahallesi'nde kapalı bir yerde toplanan bir grup kadın öğrenci, taşıdıkları dövizlerle karara tepki gösterip sloganlar attı. Döviz ve sloganlarda, "Kadınları özgür bırakın", "Eğitim İslami ve yasal hakkımızdır", "Ülkeyi kadın hapishanesine çevirdiniz", "Kadın, eşitlik, özgürlük", "Bilenle bilmeyen bir olur mu?", "Eğitim hakkımız, bilim sloganımızdır" ifadelerine yer verildi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...