Carney, 'Cenevre sürecinde ilerleme olmadı'
Carney, Suriye krizine askeri bir çözüm olmadığını ve müzakere edilmiş siyasi çözümün ABD yönetiminin görüşü olmayı sürdürdüğünü söyledi.
Carney, günlük basın brifinginde Cenevre görüşmelerinde ilerleme sağlanamaması nedeniyle, ilgili soruları da yanıtladı. "Suriye krizinin çözüme ulaştırılmasında Cenevre sürecinin ABD yönetiminin ana odağı olmayı sürdürüp sürdürmediği, şu aşamada yeni bir süreç arayışının olup olmadığının" sorulması üzerine Carney, şunları kaydetti: "Sorunuza cevap olarak, bu savaşa askeri çözümün olmadığı ve müzakere edilmiş siyasi çözümün Suriye için tek ileri yol olduğu hala bizim görüşümüzdür. Cenevre süreci şu anda izlenebilir ve başarılabilir bir süreç. Ama hiç şüphesiz, büyük çapta bir ilerleme olmadı."
Carney, tarafların bir araya gelmelerinin önemli olduğunu ancak uluslararası toplumun bu süreci daha ileriye nasıl taşıyabileceklerine odaklanması gerektiğini ifade etti. İkinci turunu geride bıkan görüşmelerde ilerleme sağlanmasına rejimin engel olduğunun unutulmaması gerektiğine vurgu yapan Carney, muhaliflerin Cenevre görüşmelerine katıldığını ve gereğine uygun şekilde hareket ettiklerini dile getirdi. Carney, ABD’nin farklı seçeneklere baktığına yönelik son dönemdeki haberlerin sorulması üzerine ise Başkan Barack Obama’nın her zaman kendisine uygun olabilecek seçenekleri aradığını kaydetti. Carney, bir ay öncesine göre süreçte şuanda herhangi bir değişikliğin bulunmadığını, politikaların da gözden geçirilmesi gibi bir çalışmanın bulunmadığını anlattı. Carney, “İşin aslı şu ki, Suriye’de durum korkunç. Başkan Obama’nın söylediği gibi, uluslararası ortaklarla, bu süreci ilerletmeyi denemek için çalışmamızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
Carney, Suriye’nin geleceğinde Esed’e yer olmadığına yönelik pozisyonlarını da tekrarladı. Bir soru üzerine Suriye’deki muhalifleri desteklediklerini yineleyen Carney, farklı çeşitliklerdeki yardımlarıyla ilgili görüşlerini daha önce de açıkça ifade ettiklerini belirtti. Silah yardımları hakkında da konuşan Carney, "Silahların bir şekilde yanlış kişilerin ellerine geçmesi endişesi var ki bu, ulusal güvenlik çıkarlarımıza veya bölgedeki müttefiklerimizin ulusal güvenlik çıkarlarına engel veya tehdit oluşturabilir" değerlendirmesinde bulundu. Carney, Rusya’ya göndermede bulunarak, Suriye halkına gerekli yardımların ulaştırılmasının hedefleri olduğunu, yardımları bloke edecek veya onların ulaşmasını sağlayacak kapasiteye sahip ortaklarını baskı altında tuttuklarını, ılımlı muhaliflere yardımda bulunan ve onları destekleyen politikaları da sürdüreceklerini kaydetti. Carney, bir soru üzerine ise ABD’nin bölgedeki herhangi bir ülkeyi işgalinin ABD’nin ulusal güvenlik çıkarları için uygun olduğunu ve bunun, Amerikan halkı ve Kongre’deki temsilciler tarafından da doğru bir politika olarak görüleceğini düşünmediğini sözlerine ekledi.