Tgrt Haber

Çarpıcı sır tablonun değerini milyon dolarlara katladı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Tgrthaber.com.tr / Çeviri
25 Şubat 2024 11:14 - Güncelleme : 25 Şubat 2024 11:53
Çarpıcı sır tablonun değerini milyon dolarlara katladı

Koleksiyonerlerin gözdesi haline gelen, 17. yüzyıldan kalma tablonun değeri 2 senede milyon dolarlara fırladı. Tablonun değerinin katlanmasına ise çarpıcı sır neden oldu. 

'İnanılmaz' olarak tanımlanan tablo, 2 yıl önce 14 bin dolar iken şimdilerde 14 milyon değerinde. 'Kralların Hayranlığı' adlı tabloya 2021 yılında 10 bin 600 dolar ile 15 bin 900 dolar arasında bir fiyat biçiliyordu. Fakat 2 sene içinde fiyatını katladıkça katladı. 

Uzmanlar, tablo üzerinde 20 ayı bulan bir inceleme gerçekleştirdi ve X-ışını ile kızılötesi görüntüleme yöntemleriyle çarpıcı sırrı ortaya çıkardı. Bir uzman, ''Ustanın olağanüstü güzel örneği''nin 1950'lerde, Alman sanat tarihçisi Kurt Bauch'un 1960 yılında yazarlık iddiasına itiraz etmesine kadar gerçek bir ressam Rembrandt tablosu olduğunu ifade etti. 

Çarpıcı sır tablonun değerini milyon dolarlara katladı - 1. Resim

''IŞIĞIN VE GÖLGELERİN RESSAMI''

''Işığın ve gölgelerin ressamı'' olarak tanımlanan Rembrandt'ın 2023'te keşfedilen tablosu, "sanatçının erken kariyerinde büyük önem taşıyan bir çalışma" olarak nitelendirildi.

Kapsamlı bir araştırmanın ardından uzman, ''Büyük olasılıkla 1628 dolaylarında yapılmış olan kızılötesi görüntüleme, Rembrandt'ın nesnenin tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için keskin bir nokta (muhtemelen bir gravür kalemi) kullanarak sahne üzerinde çalışıp yeniden çalışması sırasında kompozisyonda çok sayıda değişikliği ortaya koyuyor.'' açıklamasında bulundu. 

Çarpıcı sır tablonun değerini milyon dolarlara katladı - 2. Resim

KİMSE FİYAT VERMESE DE TABLO GARANTÖR ALTINDAYDI

Öte yandan geçtiğimiz yılki müzayedelerde bazı teklif sahipleri yeterince ikna olmadığı için teklif vermedi. Fakat tablo, 13,8 milyon dolarlık bir fiyatla gizli bir garantör tarafından desteklenmişti. Alıcı, fiyatı Aralık ayındaki müzayededen önce ödemeyi kabul etmişti; bu da, daha yüksek teklif verilmemesi halinde tablonun kendisine verileceği anlamına geliyordu. 

Çarpıcı sır tablonun değerini milyon dolarlara katladı - 3. Resim

UYARI MEKTUBU

Müzayedenin düzenlediği Lahey'deki Mauritshuis'te çalışan ve Danimarka ulusal galerisinde koruma sorumlusu olan Jorgen Wadum, satışın yapıldığı gün bir mektup yazdı. Dailymail'in haberine göre mektupta, Hayranlık ile "erken ve orijinal Rembrandt resimleri" arasında "önemli farklılıklar" olduğuna dikkat çekti.

Çarpıcı sır tablonun değerini milyon dolarlara katladı - 4. Resim

 Wadum, ''Müzayede evini yazıp uyarma gereği duydum. Tabloyu Sotheby'nin söylediklerine dayanarak satın aldıysanız, yalnızca aldatılmış olursunuz'' diyerek uyardı. 

Kaynak: Tgrthaber.com.tr / Çeviri
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...