Tgrt Haber

Casus gazeteci aranıyor: Hedef Ortadoğu! Onlarca muhabire editöre muhbirlik teklifi gitti

17 Ekim 2022 14:54 - Güncelleme : 17 Ekim 2022 15:31
Casus gazeteci aranıyor: Hedef Ortadoğu! Onlarca muhabire editöre muhbirlik teklifi gitti

Hollanda medyası, gizli istihbarat servislerinin gazetecilere ajanlık teklif ettiğini kaleme aldı. Gizli haber alma servisleri AIVD ve MIVD, gazetecilerin peşine düştü, kaynaklık, muhbirlik, casusluk yapmaları için özellikle Ortadoğu'daki gazetecilerle iletişim kuramaya çalışıyor.

Hollanda​'nın önde gelen gazetelerinden NRC, ilginç bir habere imza attı. NRC'ye göre, ülkedeki gizli istihbarat​ servisleri, gazetecilere kaynaklık, muhbirlik veya casusluk yapmaları için teklifte bulunuyor. 32 gazetecinin yarısı da Hollanda İstihbarat Teşkilatı (AIVD) ve Askeri İstihbarat ve Güvenlik Servisi'nden (MIVD) iş teklifi aldığını yazdı. Habere göre, istihbarat örgütleri özellikle Ortadoğu gibi çatışma bölgelerindeki gazetecilerle irtibat kurmaya çalışıyor. NRC, geçtiğimiz ay ulaştığı AIVD iç yazışmalarına ait bir belge bulunduğunu, bu belge üzerinden araştırma başlattıklarını belirtti. İnternetteki gizli ihbar platformuna sızdırılan fakat yayımlanmayan belgede 8'i gazeteci olmak üzere 21 istihbarat kaynağı ve ajanın isimlerinin yer aldığı açıklandı.

TÜRK KÖKENLİ GAZETECİYE DE AJANLIK TEKLİFİ GİTTİ

NRC gazetesi bu belgeye ilişkin, istihbaratın ilgi alanlarındaki konularla ilgilenen veya bu alanlarda çalışan 32 editör ve muhabirle görüştü. Bu gazetecilerin yarısı, Hollanda’daki iki istihbarat servisinden, bilgi aktarmak, muhbirlik ve casusluk yapmak için teklif aldıklarını söyledi.

Irak ve Afganistan'da görev yapan, BNNVARA medya kuruluşunda da çalışan Türk kökenli gazeteci Sinan Can'a da teklif gittiği belirtildi. Fakat Can, böyle bir durum içinde yer almak istemediğini, olumsuz bir şey olduğunu, görev yaptıkları Ortadoğu ülkelerinde zaten can güvenliklerinin sorunlu olduğunu belirtti. Can, bu tür girişimlerin kendilerini daha da tehlikeye attığını belirterek casusluk teklifini reddetti.

ÖDEME YAPILIYOR

Gazeteye konuşan eski bir AIVD yetkilisi, istihbarat örgütünün gazetecileri işe aldığını doğrulayarak özellikle Orta Doğu’da görev yapan basın çalışanlarının tercih edildiğini, ödeme yapıldığını vurguladı. Yetkili, “Yapısal olarak bunun olması normal. AIVD görevlileri yurt dışında bir ağ kurmak zorunda. Gazeteciler de bunun bir parçası” diye konuştu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...