Çavuşoğlu, 'AB'nin, BMGK'nın reforma ihtiyacı var'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Uluslararası örgütlerin kendine çekidüzen vermesi lazım. BM çatışmaları engelleyemiyor, durduramıyor. AB'nin, BMGK'nın reforma ihtiyacı var" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dünyada güç dengesinin değişmeye başladığını ve uluslararası örgütlerin reforma ihtiyacı olduğunu belirterek, "Uluslararası örgütlerin kendine çekidüzen vermesi lazım" dedi. Çavuşoğlu, Azerbaycan Diplomasi Akademisi Üniversitesi'nde öğrencilere ve akademisyenlere hitap etti. Uluslararası örgütlerin dünya sorunlarına karşı mücadelede yetersiz kaldığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Uluslararası örgütlerin reforma ihtiyacı var. Uluslararası örgütlerin kendine çekidüzen vermesi lazım. Birleşmiş Milletler (BM) çatışmaları engelleyemiyor, durduramıyor. AB'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) reforma ihtiyacı var" dedi.
Dünyada dengeler hızla değiştiğine ve varolan sorunların fırsatları gölgelediğine işaret eden Çavuşoğlu, daha fazla işbirliğine ihtiyaç olduğunu anlattı.
Çavuşoğlu, dünya dengesinde yeni güçlerin ortaya çıktığını dile getirerek 2050'de dünya üretiminin yüzde 50'sinin Asya'da olacağını ifade etti.
Son yıllarda tüm Avrupa'yı saran ekonomik krizde, Türkiye ve Azerbaycan'ın farkını ortaya koyduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Azerbaycan ekonomisinin sadece petrol ve doğalgaza bağlı olmadığını dünya da görmeye başladı. Azerbaycan'ın bugün tüm uluslararası kurumlarda etkinliğini görmekten mutluluk duyuyorum" diye konuştu.
Ukrayna krizi
Ukrayna'nın doğusundaki krize çözüm bulabilmek için iki kez ateşkes kararı alındığını ancak ihlallerin hala sürdüğünü söyleyen Çavuşoğlu, Batı ile Rusya çekişmesinin bedelini daha önce Gürcistan'ın, şimdi de Ukrayna'nın ödediğini ifade etti.
Çavuşoğlu, "Soğuk Savaş döneminin nefesini hissetmeye başladık. Zaten tamamen ortadan kalkmadığını gözlemlemiştik. Ukrayna konusunda Rusya'yı da Batı'yı da eleştirebiliriz. Hala Soğuk Savaş zihniyetiyle birbirimize yaklaşırsak, sorun Ukrayna, Gürcistan ile sınırlı kalmaz."
"Arap Baharı" sonrası durum
"Arap Baharı" sonrasında Tunus'ta seçimlerin gerçekleştirildiğini ancak diğer ülkelerde durumun iç açıcı olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, Suriye'de yönetemeyen ve kendi halkını kimyasal silahlarla öldüren bir rejim bulunduğunu kaydetti.
Suriye'de oluşan boşluğu DEAŞ'ın doldurduğunu kaydeden Çavuşoğlu, yaklaşık 12 milyon insanın evini terketmek zorunda kaldığını anımsattı.
Yemen'de mezhep savaşı olduğunu ve ülkenin ciddi bir kaosun içinde bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Mısır'da darbe sebebiyle zulmün devam etiğini vurguladı.
Yukarı Karabağ sorunu
Yukarı Karabağ sorununun çözülememesinden Ermenistan'ın da karlı çıkmadığını ifade eden Çavuşoğlu, sorun nedeniyle Erivan'ın AB Ortaklık Anlaşması'nı imzalayamadığını anımsattı.
Çavuşoğlu, Minsk Grubu'nun yıllardır Yukarı Karabağ sorununa çözüm bulamadığını da dile getirdi.