Çavuşoğlu, 'Irak ve Suriye'deki savaşçılar Türkiye için tehdit'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak ve Suriye'deki yabancı savaşçı ve teröristlerin Türkiye'ye yönelik ciddi bir tehdit olduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu bölgeye gelen her teröristin her şeyden önce ister yabancı savaşçı, ister bölgeden olsun Türkiye'ye yönelik bir tehdit olduğunu biliyoruz" dedi. Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in Almanya Dışişleri Bakanlığında görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Çavuşoğlu, Suriye ve Irak konusunda özellikle Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki mültecilerin yaşam şartlarının önemine değindi. Türkiye'deki mültecilerin herhangi bir sıkıntılarının olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, ancak Ürdün ve Lübnan'ın bu konuda desteklenmesi gerektiğini, ayrıca mültecilerin geleceği konusunda hep birlikte düşünüp karar vermelerinin önemli olduğunu kaydetti. Suriye ve Irak'taki yabancı savaşçılar konusuna da değinen Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Özellikle Suriye ve Irak'taki yabancı savaşçılar konusunda Türkiye'ye yönelik bazı haksız ithamların olduğunu görmekten üzüntü duymaktayız. Biz bu konuda çok kararlıyız. Bu bölgeye gelen her teröristin her şeyden önce ister yabancı savaşçı, ister bölgeden olsun Türkiye'ye yönelik bir tehdit olduğunu biliyoruz çünkü Türkiye, terörle uzun yıllar mücadele etmiş ve terörden çok çekmiş bir ülkedir, terör saldırılarını maruz kalmış bir ülkedir. Bu konudaki kararlılığımız tamdır.
Özellikle yabancı savaşçılar konusunda, bu yabancı savaşçıların geldiği ülkelerle işbirliği çok önemlidir. İstihbarat paylaşımı, bilgi paylaşımı... Bu insanlar, ülkelerden ayrılmadan önce tespit edilip engellenebilirse en ideali. Engellenemezse Türkiye'ye bildirilerek Türkiye'ye girişinin engellenmesi gerekiyor ve yakalandıktan sonra sınır dışı edilmesi gerekiyor."
Türkiye'nin bugünlerde binden fazla şüpheliyi yakalayıp sınır dışı ettiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Özellikle yabancı savaşçıların geldiği ülkelerin verdiği bilgiler doğrultusunda da bugüne kadar 6 binden fazla kişiyi, özellikle son 7 ayda 3 binden fazla kişiyi, ülkeye giriş yasağı listesine koyduk, artık Türkiye'ye giremiyorlar. Bu konudaki ortak çabalarımızı da inşallah devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.
Türkiye tam 1 sene önce 10 Ekim 2013 tarihinde IŞİD'i terör örgütü listesine almıştır
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Daha hiç kimse IŞİD'i ve diğer terör örgütlerini tanımazken Türkiye tam 1 sene önce 10 Ekim 2013 tarihinde IŞİD'i terör örgütü listesine almıştır. Türkiye'nin bu konuda hiçbir çekincesi yoktur, aldığı kararlar da ortadadır. Terörle mücadele konusunda bugüne kadar ki tutumumuz çok açık ve nettir" dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier'le görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Almanya ile Türkiye'nin ilişkilerinin diyaloglarla daha da güçleneceğine inandıklarını söyledi.
Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi ilişkilerin örnek denecek düzeyde bulunduğunu ve Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu anlatan Çavuşoğlu, iki ülke arasında yaklaşık 38 milyar dolar olan ticaret hacmi olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) müzakere süreci hakkında da değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Almanya'ın Türkiye'nin AB müzakere sürecine desteğinin özellikle artmasını çok arzu ettiklerini, Almanya'nın desteği çok önemsediklerini, özellikle daha fazla fasılın açılması gerektiğini kaydetti.
Fasılların açılması gerektiğini daha önce Başbakan Angela Merkel'in de dile getirdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Biz Türkiye olarak fasılların açılmasını istiyoruz. Her türlü teknik konuyu müzakere etmeye hazırız. Türkiye, bu konudaki eksiklerini gerek reformlarla gerekse müzakerelerle gidermeye hazır. Yeter ki önümüzdeki siyasi engeller kalksın, yeni siyasi engeller konulmasın" ifadelerini kullandı.
Mevlüt Çavuşoğlu, bu konuda Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği komisyonu ve konseyi seçimlerinden sonra yeni bir ivmenin yakalanacağına inandıklarını kaydetti.
Steinmeier'le yaptıkları görüşmede Suriye ve Irak'taki gelişmeleri ve terör tehdidini de ela aldıklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, ülkelerin siyasi istikrarının sağlanması, terörden bölgenin arındırılması, sivil insanların mültecilerin korunması ve haklarının geri verilmesini kapsayan orta ve uzun vadeli bir program çerçevesinde bölgeye istikrarın getirilebileceğine inandıklarını, bu konuda Almanya ile de hemfikir olduklarını dile getirdi.
Steinmeier'den Türkiye'ye teşekkür
Steinmeier ise görüşmede Türkiye'nin AB müzakere sürecini görüşmede ele aldıklarını, kendilerinin de yeni fasılların açılmasını savunduklarını hatırlattı. Fasılların bir an önce açılması gerektiğini dile getiren Steinmeier, "Fasıllar açılmalı ki Türkiye de yapması gereken konuları ele alınabilsin" dedi.
Görüşmede terör örgütü IŞİD'le mücadele ve Ortadoğu'daki gelişmeleri de ele aldıklarını vurgulayan Steinmeier, şöyle devam etti:
"IŞİD, sadece Irak ve Suriye için tehdit değildir. Aynı zamanda bölgenin tümünü ilgilendiren bir tehdittir. Bunu Türkiye kadar erken bir safhada kavramış olan ülkelerin sayısı azdır hakikaten. Dolayısıyla Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu ve konsolosluk çalışanlarının halihazırda rehine olduğunu biliyoruz, duygularımız onlarla. Bütün kalbimizle yapacağınız girişimlerin başarılı noktalanmasını diliyoruz. Avrupa için sorun teşkil eden yabancı savaşçıların Suriye'ye gitmeleriyle ilgili Türkiye'ye aldığı önlemlerden dolayı teşekkür ediyorum. Son dönemde yaklaşık bin kişi savaşmak için bölgeye giderken Türkiye tarafından yakalanıp geri gönderildiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Yaklaşık 6 bin kişi hakkında da ülkeye giriş yasağı konulduğunu öğrendim. Bundan dolayı da teşekkür ediyorum."
Steinmeier, Almanya'da 28 Ekim'de Türkiye'nin, Lübnan ve Ürdün ülkelerinin katılımıyla Irak ve Suriye konusunda bir konferans düzenleneceğini söyledi.
Bakanlar, gazetecilerin sorularını cevapladı
Steinmeier ve Çavuşoğlu, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevapladı. "Terör örgütü PKK, IŞİD'e karşı mücadele ediyor. AB terör listesinden çıkarılabilir mi?" sorusuna Steinmeier, "Tabii ki kamuoyunda zaman zaman gündeme gelen bu yönde sorular var. Açıkça vurgulamak isterim ki partimizin, PKK'nın konumunun değiştirilmesi gerektiği konusunda değişikliğe işaret edecek herhangi bir yaklaşımı söz konusu değildir" yanıtını verdi.
Çavuşoğlu ise "Terör konusu hassas bir konu. Bugün bir terör örgütünün başka bir terör örgütü ile mücadelesi var diye diğerini terör listesinden çıkarmak gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Bu, 'benim teröristim iyi, senin teröristin kötü' anlamına gelir" dedi.
Terör örgütlerinin, faaliyetlerinden tamamen vazgeçmediği ve bu konuda ikna edici bir faaliyet içine girmedikleri sürece terör listesinden çıkarılmaması gerektiğin anlatan Çavuşoğlu, "Bugün Suriye ve Irakta birçok terör örgütü var. Bazen rejime karşı savaşıyorlar bazen de kendi aralarında savaşıyorlar. Dolayısıyla terör örgütleri içinde bizim taraf tutmamız söz konusu olamaz. Bu gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Bu konuda Almanya'nın duruşunu ve takındığı tutumu memnuniyetle karşılamak isteriz" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin yabancı savaşçı olduğundan şüphelendiği kişileri yakalayıp sınır dışı ettiğini anlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konudaki tedbirlerimizi artırıyoruz. Ülke içinde sınır kontrollerimizi yoğunlaştırdık Suriye ve Irak sınırlarındaki geçiş kapılarında. Tabii, burada mültecilere açık kapı politikamızı sürdürüyoruz. Kim olursa olsun ister Suriyeli ister Iraklı olsun... Hangi dinden ırktan mezhepten olursa olsun ülkemize sığınan insanlara kapımızı açıyoruz. En son Irak'tan 38 bin Yezidi geldi ve onları değişik kamplarda ağırlıyoruz. Kuzey Irak'ta da 35 bin kişilik 3 kamp kuruyor ve terörden kaçan o insanlara kendi topraklarında kalmaları için her türlü yardımı ve desteği sağlıyoruz."
Türkiye'nin Suriye ile 900, Irak'la yaklaşık 600 kilometre sınırı bulunduğunu, sınırın her bir metresini kontrol etmenin zor olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, yabancı savaşçılara karşı Türkiye'ye girerken tedbir almanın önemli olduğunu kaydetti.
Bunun için ciddi bir işbirliğine ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bu, Türkiye'nin tek başına mücadele edebileceği bir konu değil. Özellikle bilgi ve istihbarat paylaşımı başta olmak üzere müttefiklerimizle Almanya gibi dostlarımızla işbirliğimizi artırmamız lazım" dedi.
IKBY'ye yapılacak silah yardımı
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yapılacak silah yardımına ilişkin bir soru üzerine şöyle konuştu:
"Peşmerge'ye Kürt güvenlik birimlerine silah tedarik etme konusundaki karar çok kolay alınmadı. Almanya'da kamuoyunda çok yoğun tartışılmıştır. Birtakım risklerle görüşülen bir konu olmuştur. Yoğun olarak tartışılkdıktan sonra bu riskin minimize edilebileceği yönünde bir kanaate varıldı. Irak'a yaptığım seyahatte gerek Bağdat, gerekse Erbil'de yaptığım görüşmelerde bizim Almanya olarak IŞİD'e karşı sunacağımız desteğin asla yanlış anlaşılmaması gerektiğini vurguladım. Özellikle de bunun, 'bağımsız Kürdistan' konusunda bir cesaretlendirme olarak katiyen algılanmaması gerektiğini defalarca ifade ettim. Tam tersine Irak'ın toprak bütünlüğünün sağlanmasını, devamının önemini vurguladım. Yeni hükümete de başarılar dilemekle birlikte buradan Irak'a daha istikrarlı bir başarı diliyorum."
"Türkiye, öngörülerinde haklı çıktı"
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bir gazetecinin "Amerika öncülüğünde IŞİD'e karşı yapılacak askeri operasyona katılmak, Türkiye için neden bu kadar zor acaba? Konsolosluk çalışanların rehin olması bunda etkili mi?" sorusuna ilişkin "Türkiye'nin terörle mücadele konusunda her zaman kararlı olduğunu ve bu konuda hiçbir zaman tereddüt etmediğini" söyledi.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Biz 4 yıldır bu terör tehdidinin ve buna yol açan rejimlerin, Maliki ve Esed rejimlerinin nelere yol açabileceğini ve olayın hangi boyutlara gelebileceğini, yeni terör örgütlerinin çıkabileceğini ve onların da nelere yol açabileceğini açıkça söyledik. Zaten Sayın Steinmeier de bu konudaki Türkiye'nin öngörülerinin haklı çıktığını kabul ediyor, Amerika da kabul ediyor, tüm dostlarımız kabul ediyor. Daha hiçkimse IŞİD ve diğer terör örgütlerini tanımazken Türkiye tam 1 sene önce 10 Ekim 2013 tarihinde IŞİD'i terör örgütü listesine almıştır. Türkiye'nin bu konuda hiçbir çekincesi yoktur, aldığı kararlar da ortadadır. Terörle mücadele konusunda bugüne kadarki tutumumuz çok açık ve nettir. Biz tüm boyutlarıyla Suriye ve Irak'ı tam bir bütün resim olarak görüyoruz. Burada, geçmişteki hatalardan ders alınarak siyasi istikrarın sağlanması, bölgenin terörden temizlenmesi ve insani boyutuyla beraber neler yapılması konularındaki tutumumuz net, açıklamamız da net bundan sonra da aynı şekilde net olacaktır."
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, daha sonra Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ile İçişleri Bakanlığında basına kapalı olarak görüştükten sonra Tegel Havalimanı'ndan özel uçakla Amerika'ya hareket etti.