Tgrt Haber

Yıllardır yanan 'Cehennem Kapısı' kapanıyor

10 Nisan 2022 12:37 - Güncelleme : 10 Nisan 2022 12:49
Yıllardır yanan 'Cehennem Kapısı' kapanıyor

Yaklaşık 50 yıldır yanan Derveze gaz kraterinin doğal gaz kaybına ve çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle kapatılmasına karar verildi.

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen “Türkmenistan'ın petrol ve doğal gazı” yatırım formunda, yaklaşık 50 yıldır yanan ve ‘Cehennem kapısı’ olarak adlandırılan Derveze gaz kraterinin kapatılması gündeme getirildi.

Türkmenistan Doğal Gaz Araştırma Enstitüsü Direktörü Bayrammyrat Pirniyazov, forumda yaptığı konuşmasında, Derveze bölgesinde çok miktarda doğal gazın yandığını ve bunun çevreye de zarar verdiğini söyledi.

ÇUKURA EĞİMLİ KUYU AÇILMASI ÖNERİLDİ

Pirniyazov, sunduğu nedenlerden sonra ‘Cehennem kapısı’nın kapatılacağını belirtti. Pirniyazov, "Türkmen bilim adamları, çukura eğimli kuyu açmayı önerdiler. Bu kuyudan gazın çıkarılması, atmosfere kontrolsüz gaz emisyonlarının azaltılması ve sızıntı akışlarının kontrolünün sağlanması öngörülüyor." dedi.

Derveze gaz krateri için yurt dışından teklifler geldiğini de belirten Pirniyazov, elarus ve Slovenya'dan bilim adamları projenin uygulamasına katılmak istediklerini söyledi.

Yıllardır yanan 'Cehennem Kapısı' kapanıyor

DERVEZE GAZ KRATERİ

Türkmenistan'da "Cehennem kapısı" olarak da bilinen Derveze gaz krateri, Sovyetler Birliği döneminde yapılan kazı çalışmaları sırasında oluştu.

Başkent Aşkabat'a 270 kilometre uzaklıktaki Ahal vilayetinde ve Karakum Çölü'nün merkezinde yer alan kraterin, toprak çökmesi sonucundaçıkan gaz, çevreye ve yaşam alanına zarar verdiği için yakıldı.

60 metre genişliğe ve 20 metre derinliğe sahip krater, içinden çıkan doğal gaz nedeniyle yaklaşık 50 yıldır yanmaya devam ediyor. Derveze gaz kraterinin 5-7 kilometre yakınlarında biri su dolu olmak üzere 2 krater daha bulunuyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...