Tgrt Haber

Cezayir'den Fransa'ya ret: Hava sahasını açmayı kabul etmedi

22 Ağustos 2023 15:19 - Güncelleme : 22 Ağustos 2023 15:34
Cezayir'den Fransa'ya ret: Hava sahasını açmayı kabul etmedi

Fransa, Cezayir'den Nijer’e askeri müdahale için hava sahasını açma talebinde bulundu. Cezayir, Fransa'nın talebini reddetti. 

Cezayir’in, Fransa’nın Nijer’e askeri müdahale için hava sahasını açma talebini reddettiği bildirildi. Devlet radyosunun haberine göre Cezayir​, Fransa​'nın Nijer​'e askeri müdahale için hava sahasını kullanma talebine yanıt vermediği belirtildi. Haberde, Cezayir’in güç kullanımına her zaman karşı olduğu vurgulanarak, Nijer’deki askeri darbeye ilişkin tavrının açık ve net olduğu kaydedildi. 

Cezayir'in ret cevabıyla karşı karşıya kalan Fransa’nın Fas’a yöneldiği belirtilen haberde, Fas​ makamlarının Fransa’nın askeri müdahale için hava sahasını Fransız savaş uçaklarını açma kararı aldığı iddia edildi.

ECOWAS​'TAN MÜDAHALE KARARI

Cezayir,  Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Nijer'e olası bir askeri müdahalesine tepki göstermişti. ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, cuma günü Gana'nın başkenti Akra'da düzenledikleri toplantıda Nijer'e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu duyurulmuştu. ECOWAS, askerlerin emir gelir gelmez müdahaleye hazır olduğunu ilan etmiş ancak bu olası operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini paylaşmamıştı.

NİJER'DE DARBE

Nijer’in devrik lideri Devlet Başkanı Muhammed Bazoum, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmuş, sonrasında Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuştu. Abdramane, anayasanın feshedildiğini, tüm kurumların askıya alındığını ve ülkenin sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.

Cezayir'den Fransa'ya ret: Hava sahasını açmayı kabul etmedi

Askeri darbenin ardından geçiş hükümeti kurulmuş, darbeye liderlik eden 62 yaşındaki Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani, "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi"nin başkanı olmuştu.

Nijer'de 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana 4 darbe yaşandı.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...