Tgrt Haber

CIA'yi 'suikast savaşları' korkusu sardı! Ukrayna onayladı SBU öldürdü

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Intelnews
27 Ekim 2023 11:32 - Güncelleme : 27 Ekim 2023 12:07
CIA'yi 'suikast savaşları' korkusu sardı! Ukrayna onayladı SBU öldürdü

Ukrayna'nın suikastları, CIA'yi endişelendirdi. Uluslararası istihbarat bilgilerine göre Ukrayna, Rusya'ya karşı 'suikastları' yeni strateji olarak belirledi. CIA tarafından eğitilen ajanların onlarca ayrılıkçıyı bu yöntemle öldürmesine tepki gösterildi. CIA'in bir başka korkusu ise Rusya'nın aynı yöntemle karşılık vermesi...

Uluslararası istihbarat haber sitesi Intelnews, Ukrayna​'nın suikastlarına dikkat çekti. Ukrayna'nın Gizli Servisi'nin (SBU) faaliyetlerine yer verilen ''Ukrayna'nın istihbarat örgütleri suikastları savaş silahı olarak kullanılıyor'' başlıklı analizde, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı - CIA​'in eğittiği SBU ajanlarının ülke içinde art arda suikastlar gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Eğitimi veren CIA, Ukrayna'nın suikastlarının yanı sıra Rusya​'nın aynı şekilde karşılık vermesinden ve ortayasuikast​ savaşlarının çıkmasından endişe ediyor.

Haberde, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında SBU'nun ülke içindeki ayrılıkçıları ve Rus kökenli önde gelen isimleri, 'büyük bir hızla suikastlarla ortadan kaldırmaya başladığı' yazıldı. Bölgede elde edilen raporlara göre, bu taktiğin Ukrayna ordusu tarafından 'savaş stratejisi' olarak belirlendiği iddia edildi. Ayrıca raporlara göre, CIA bugüne kadar Ukrayna'da gerçekleşen devlet destekli hiçbir suikast faaliyetine 'operasyonel seviyede' katılmış değil.

CIA'in Ukrayna'ya gelerek verdiği eğitimlerin sonucunda 'SBU Beşinci Direktörlük' birimi ilk faaliyet olarak açıldı ve birime Ukrayna'ya bağlı isimler getirildi. CIA'in stratejisi doğrultusunda Ukrayna ayrıca ülkenin ana istihbarat birimi olan GUR bünyesinde yeni bir birim açtı ve bu birim için GUR'dan bağımsız özel bir bina inşa edildi. Raporlarda ilgili birimin 2015 yılında Savunma Bakanlığı'nın istihbarat kanadı haline getirildiği belirtiliyor.

GUR, CIA'in destekleriyle eski usül tekniklerden kurtuldu ve özel harekat birliklerine 'aktif önlemler' adlı eğitim modeli öğretildi. Bu model politik savaş, propaganda, sabotaj ve hatta suikast operasyonlarını da kapsayan özel bir ajan eğitim programı niteliğinde. Ancak bilgilere göre CIA eğitimin büyük kısmını güvenli iletişim ve ticaretin güvenliği gibi sivil konulara yoğunlaştırdı. 

CIA'yi 'suikast savaşları' korkusu sardı! Ukrayna onayladı SBU öldürdü

SUİKASTLARI UKRAYNA HÜKÜMETİ ONAYLADI

CIA de savaş sırasında GUR ve Beşinci Direktörlük sayesinde istihbarat edinmeye başlasa da 'gölge savaş' denilen bir savaş da bu kurumlarla beraber tetiklendi. Ukrayna ülke içindeki Rus yanlıları ve ayrılıkçıları suikastle ortadan kaldırmaya başladı. GUR ve Beşinci Direktörlük ajanlarının 'onlarca suikast gerçekleştirdikleri' belirtiliyor. Raporlara göre suikastlar, Ukrayna hükümeti tarafından da onaylı.

CIA'Yİ SAF DIŞI BIRAKMAK İSTEDİLER

Ukraynalı ajanlar CIA'in bu operasyonlardan haberdar olmaması için ayrıca CIA tarafından sağlanan hiçbir silah ya da ekipmanı da kullanmadılar ve “resmi statülerin dışında gizli para akışı sağlayan bir finans sistemi” oluşturdular. Ancak bu yöntemlerin CIA tarafından anlaşılmasının ardından CIA içinde 'büyük bir huzursuzluk' oluştuğu da ifade edilmekte.

CIA yetkilileri Ukrayna güvenlik birimlerini “insanları hedef alıp öldürmeleri için değil istihbarat toplamak için eğittik” ifadeleriyle eleştirirlerken sürecin devam etmesi halinde “Rusya tarafından komplo gerçekleştirmekle suçlanabilecekleri” endişesi de taşıyorlar. Raporlardaki bilgilere göre Rusya'nın da aynı yöntemle karşılık verme olasılığı da tedirginliğe neden olyor.

Kaynak: Intelnews

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...