Tgrt Haber

Çin milattan öncesine döndü: Oyun konsolu karşılığında bir paket makarna iki çörek

04 Ocak 2022 09:23
Çin milattan öncesine döndü: Oyun konsolu karşılığında bir paket makarna iki çörek

Covid-19 nedeniyle Çin'in karantina altındaki Şi'an şehrinde gıda sıkıntısı yaşanmaya başladı. Şehirde yaşayanlar milattan önce olduğu gibi takas yöntemine geri döndü.

Covid-19'un çıkış noktası olarak bilinen Çin'de Güney Afrika'da ortaya çıkan Omicron varyantıyla beraber vakalar arttı. 13 milyon nüfuslu kent Şi'an vakalar nedeniyle 23 Aralık'tan bu yana karantina altına girdi, sokağa çıkmak yasaklandı. Üstelik kentte yaşayanlar yiyecek almak için bile sokağa çıkamıyorlar. Bu durum karşısında sesler yükselmeye başladı ve birçok vatandaş sosyal medyada şikayetlere başladı. Yetkililerin evlere bedava gıda dağıtmasına rağmen birçok kişi yiyeceklerinin bittiğini veya hiç yardım almadıklarını söylediler. 

Çin'in popüler sosyal medya platformu Weibo'da isyan eden halk, kendi aralarında takasa başladı. Sosyal medyadaki paylaşımlara göre, lahana karşılığı sigara, bulaşık deterjanı karşılığı elma gibi takaslar gerçekleşiyor. Weibo'daki bir başka videoda ise bir gencin Nintendo Switch oyun konsolunu bir paket hazır makarna ve iki çörek için verdiği görülüyor. 

Çin milattan öncesine döndü: Oyun konsolu karşılığında bir paket makarna iki çörek

PİRİNÇ KARŞILIĞI AKILLI TELEFON VE TABLET

BBC'nin haberine göre, Wang soyadlı bir Şi'an sakini, RFA Haber'ea yaptığı açıklamasında insanların aynı binadakilerle değiş tokuşa gittiklerini çünkü yeterli yiyecekleri olmadıklarını söyledi. Bir adamın ise pirinç karşılığında akıllı telefonunu ve tabletini verdiğini duyurdu. 

Bir sosyal medya kullanıcısı ise ''Çaresiz vatandaşlar, değiş tokuş çağına geri döndü. Kulak çubuğu patatesle değiştiriliyor'' dedi. Bir başka kullanıcı ise ''İlkel topluma geri dönüş'' diye tanımladı. 

Bu duruma isyan edenler olduğu gibi iyimser bakanlar da var. Bazıları da kendileriyle yiyeceklerini paylaşan komşularının nezaketlerinden bahsediyor. 

Öte yandan Şi'an şimdilerde Çin'de Covid-19 salgınının merkez üssü ve yetkililer çok sert önlemlere başvuruyor. Salgın, sıfır vaka stratejisi güden Çin'de görülen en kötü durum. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...