Tgrt Haber

Çin Rusya uğruna tüm G20 ülkelerine meydan okudu

23 Mart 2022 15:45 - Güncelleme : 23 Mart 2022 15:50
Geçtiğimiz günlerde Çin'in Washington Büyükelçisi Qin Gang, Rusya'ya silah ya da cephane göndermeyeceklerini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in G20 Zirvesi'ne katılmayı planladığını duyurmasının ardından geçtiğimiz günlerde Ukrayna'nın işgalini doğru bulmadığını açıklayan Çin'den sürpriz bir hamle geldi. Çin, hiçbir ülkenin Rusya'yı G20'nin dışında tutamayacağını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Çin'in Washington Büyükelçisi Qin Gang, Rusya'ya silah ya da cephane göndermeyeceklerini belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Rusya'nın sıradaki hedefinin Polonya olduğu öne sürülürken ortaya dikkat çeken bir iddia atıldı. İddialara göre, Polonya Salı günü ABD'li yetkililere Rusya'nın G20'deki yerine geçmeyi önerdi ve "olumlu yanıt" aldı. Bu iddianın ardından Rusya’nın Jakarya Büyükelçisi Lyudmila Vorobyova, G20 Zirvesi’ne Putin’in de katılmayı düşündüğünü belirterek, “Sadece G20 değil, birçok organizasyon Rusya’yı istemiyor. Batı’nın davranışları kesinlikle orantısız” açıklaması yaptı. 

Bu gelişmelerin ışığında geçtiğimiz günlerde Rusya'ya silah vermeyeceğini açıklayan Çin'den ilginç bir çıkış geldi. Çin, G20 Zirvesiyle alakalı olarak bir açıklama yaptı ve Rusya'yı destekledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Hiçbir G20 ülkesi Rusya'yı G20'nin dışında tutamaz. G20 uluslararası bir ekonomik birlik, Rusya bu birliğin önemli bir parçası ve hiçbir üye ülkenin bir diğer ülkenin birlikten atmaya hakkı yoktur." ifadelerine yer verildi.

KIRIM'IN İLHAKININ ARDINDAN GRUPTAN ATILMIŞTI

G20, iklim değişikliği ve kalkınma dahil olmak üzere küresel ekonomiyi etkileyen konularda eylemleri koordine etmeyi amaçlayan dünyanın en büyük ekonomilerinden biri. Rusya, 2000'lerde G8'e genişletilen G7'nin de bir parçasıydı ancak 2014'te Kırım'ı ilhak ettikten sonra gruptan atılmıştı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...