Tgrt Haber

Çin-Rusya yakınlaşmasına Biden'dan ilk yorum: Çok abartılıyor

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
25 Mart 2023 02:49 - Güncelleme : 25 Mart 2023 07:12
Çin-Rusya yakınlaşmasına Biden'dan ilk yorum: Çok abartılıyor

ABD Başkanı Joe Biden, son zamanlarda fazla abartıldığını düşündüğü Çin ve Rusya arasındaki yakınlaşmaya rağmen, Batı ittifakının daha da güçlendiğini ifade etti. Biden söz konusu yakınlaşmayla ilgili, son 10 yılda sadece 40 görüşme gerçekleştiğini hatırlattı.

ABD​ Başkanı Joe Biden​, resmi bir ziyaret için Kanada​'nın başkenti Ottawa'da gitti. Burada Kanada Başbakanı Justin Trudeau​ ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Biden, doğudaki gelişmeleri ele aldı. 

Biden, Kanada ile ekonomi ve temiz enerji alanında önemli adımlar attıklarını belirterek, küresel meseleler karşısında iki ülkenin birlikte hareket ettiğini kaydetti. 
 
Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı uygulanan baskı ve Ukrayna'ya sağlanan desteklerin devam edeceğini vurgulayarak, uyuşturucu kaçakçılığı ve yasadışı göçle mücadele konusunda birlikte hareket edeceklerini belirtti. Biden, bugün açıkladıkları yeni planlarla bu iki konuda etkin bir mücadele yürüteceklerinden bahsetti. 
 
Biden, ABD ve NATO'nun küresel koalisyonlarla daha güçlü hale geldiği görüşünü savunarak, diğer taraftan Çin'in Rusya'ya ekonomik veya başka açıdan ne tür bir taahhütte bulunabileceğini sorguladı. 

"ÇİN'İ, RUSYA'YI HAFİFE ALMIYORUM AMA ÇOK ABARTTIK'' 

Çin ile Rusya arasında son 10 yılda sadece 40 görüşme gerçekleştirildiğini kaydeden Biden, diğer yandan Batı ittifakının daha çok yakınlaştığını vurguladı. Biden, şunları kaydetti:

"Çin'i hafife almıyorum. Rusya'yı hafife almıyorum. Ancak bence çok abarttık. Şimdi son üç aydır Çin'in Rusya'ya önemli silahlar sağlayabileceğinden bahsediliyor. Bunu henüz yapmadılar. Yapmayacakları anlamına gelmiyor ama henüz yapmadılar. Ki böyle bir şey olsa bile bu, Batı'yı önemli ölçüde daha fazla birleştirdi."

Biden bu kapsamda Hindistan, Japonya ve ABD'den oluşan "Quad" ittifakı, AUKUS, Güney Kore ve Japonya ilişkileri ile kendi öncülüklerinde yürütülen ortaklıklara işaret etti.

HAİTİ'DEKİ SON DURUM

Haiti'deki durumla ilgili de bazı çetelerin yönetimin yerini aldığını söyleyen Biden, bu konuda adım atacaklarını ancak bunun zaman aldığına işaret etti. Biden, BM ve uluslararası toplumun da sürece dahil edilip ülke için atılabilecek adımları gözden geçireceklerini kaydetti.

Biden, "Sık sık dile getirilen (Haiti'ye) askeri güç gönderme meselesiyle ilgili herhangi bir kararın BM ve Haiti hükümeti ile istişare içinde alınması gerektiğini düşünüyoruz" diyerek, bu seçeneğin henüz gündemde olmadığını söyledi.

Trudeau da Haiti Ulusal Polis Teşkilatının kapasitesini güçlendirmek ve böylece ülkeye daha fazla barış, güvenlik ve istikrar getirmek için ABD ile birlikte çalıştıkların aktardı. Trudeau Haiti'deki istikrarsızlığın nedeni olan "elitlere" baskı yapmaya ve onları yaşananlardan sorumlu tutmaya devam edeceklerini bildirdi.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...