Çin, Tayvan Adası'nı ablukaya aldı! Kanada savaş gemisi gerilimi artırdı

Çin, Tayvan Adası'nı ablukaya aldı. Adanın çevresinde Çin'e ait 41 askeri hava aracı ve 9 gemi tespit edildi. Hava araçlarının 28'inin ''orta çizgi"nin ötesine geçtiği bildirildi.

Çin, Tayvan Adası'nı ablukaya aldı! Kanada savaş gemisi gerilimi artırdı
KAYNAK:
AA
|
GİRİŞ:
17.02.2025
saat ikonu 10:03
|
GÜNCELLEME:
17.02.2025
saat ikonu 10:55

Çin ve Tayvan arasındaki ayrılık ve egemenlik ihtilafı sürerken bir kez daha bölgede gerilim arttı. Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'in sınırları ihlal ettiğini, 41 askeri hava aracının Ada çevresinde görüldüğünü, bunlardan 28'inin Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan "orta çizgi"nin ötesine geçtiği ve Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi" ilan ettiği sahanın kuzey, orta ve güneybatı bölümlerinde uçtuğunu bildirdi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Çin donanmasına ait 9 savaş gemisinin de Ada çevresinde bulunduğunu, Tayvan ordusunun durumu izlediği ve gereken cevabı verdiği kaydedildi.

KANADA'YA AİT SAVAŞ GEMİSİ GERGİNLİĞİ ARTIRDI

Uçuşlar ve gemi devriyelerinin, Kanada donanmasına ait bir savaş gemisinin dün Tayvan Boğazı'ndan geçişinin ardından gelmesi dikkati çekti.

Kanada donanmasına ait "Halifax" sınıfı Ottowa fırkateyni, dün Tayvan Boğazı'ndan geçmişti. Geçiş, Kanada savaş gemilerinin Tayvan Boğazı'ndan bu yılki ilk, 2022'den bu yana 6'ncı geçişi olmuştu.

Pekin yönetimi geçişe tepki göstererek, "Tayvan Boğazı'nda bilerek sorun oluşturmaya, barışın ve istikrarın altını oymaya yönelik bir eylem" olarak nitelemişti.

Sıkça Sorulan Sorular

ÇİN VE TAYVAN ARASINDA NELER OLUYOR?
Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık ve egemenlik ihtilafı sürüyor. Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada'nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor. Tayvan Boğazı'nı da kara suları olarak gören Çin, başka ülkelerin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkıyor. Yabancı donanmaların bölgedeki seyir ve keşif faaliyetleri, ülkeler arasında gerginliğe sebep oluyor.
ETİKETLER
#çin
#tayvan
#kanada
#hava savunma
#Tayvan Boğazı
#Çin-tayvan İlişkileri
#Askeri Gerilim
#Savaş Gemisi
#Cordoba
#Dünya
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.